Emekli Maaşı 3.500 liraya kadar olanlara 3.000 TL,3.500e-7.500 lira arası olanlara 3.500 TL,7.500-10.000 lira arası olanlara 4.500 TL,10.000 liradan fazla olanlara 5.000 lira promosyon veriyor.Müşterilerin 2020 yılına ilişkin devam eden promosyon tutarlarını iade etmeden başvuruları alınabilecek olup 2022 promosyon ödemesi yapılırken önceki döneme ilişkin iade tutarı sistemsel olarak mahsup edilecektir. Başvurular 18 Ekim 2022 tarihi itibari ile başladı ve promosyon ödemeleri ise 01 Kasım 2022 tarihi itibari ile gerçekleşti.
Son dakika: Emekli maaş promosyon rakamlar kamu bankalarında 5, özel bankalarda 10 bin liraya kadar yükselirken, çalışanların promosyonlarında ise rekor 200 bin lira ile Türk Hava Yolları’na ait oldu. Emekliler için normal süresi 31 Ağustos olarak belirlenen promosyon ödemelerinde süre, yoğun ilgi nedeniyle bazı bankalar tarafından yıl sonuna kadar üçüncü kez uzatılmış durumda. Promosyon ödemelerinde rakam arttıkça, söz konusu ödemenin vergi mevzuatı karşısındaki durumu tartışma konusu haline geldi. Peki maaş promosyonlarında gelir vergisi, damga vergisi ve veraset ve intikal vergisi var mı? İşte maaş promosyonlarına ilişkin son dakika haberinin detayları…
Emekli maaş promosyon ödemeleri için bankaların Temmuz ayında başlattığı yarış Kasım ayına gelinmesiyle de devam ediyor. Birçok banka, emekli promosyon kampanya sürelerini yıl sonuna kadar uzatmış durumda. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) son aldığı kararla başta Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank olmak üzere tüm kamu bankalarında emekli promosyon rakamları 5 bin liraya kadar yükseltildi. Özel bankalarda ise bu tutar 10 bin lirayı bulabiliyor. Çalışanların promosyonlarında ise 42 bin liralık rekor promosyonu THY’nin kararı yerinden etti. THY çalışanlarına 200 bin liraya kadar promosyon ödemesi yapılacağı duyuruldu. Ancak bankadan promosyon alanların elde ettiği gelirin vergisi merak konusu olmuştu. Dünya Gazetesi Yazarı Denetçi Ahmet Arslan konuya ilişkin kafa karışıklığı yapan konuya açıklık getirdi.
Bankalar tarafından direkt olarak emeklilere ödediği promosyonlar için gelir vergisi veya Veraset ve İntikal Vergisi ödemeleri gerekmiyor. Bununla birlikte, söz konusu ödemelerin işverene (personelin kurumuna) yapılması ve kurum tarafından kurum kazancına dahil edilerek personele aktarılması halinde ücret olarak gelir vergisine tabi oluyor.
Bir diğer konu ise promosyon ödemesinde damga vergisi alınıp alınmadığı. Promosyon sözleşmeleri veya protokolleri belli bir bedel içermesi halinde damga vergisine tabidir. Personele yapılan promosyon ödemeleri ise “hizmet karşılığı yapılan bir ödeme” niteliğinde bulunmadığından damga vergisine tabi değildir.