Tanzanya'nın Ankara Büyükelçisi Elizabeth Kiango Kiondo, Türkiye ile Tanzanya arasındaki dış ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaşacağına inandıklarını bildirdi.
Temaslarda bulunmak üzere Sakarya'ya gelen Kiondo, Vali Ahmet Hamdi Nayir'i makamında ziyaret etti.
Çalışmalar hakkında Kiondo'ya bilgi veren Vali Nayir, kentin tarım, sanayi ve turizm alanlarında büyük ivme kazanan illerden biri olduğunu söyledi.
Büyükelçi Kiondo da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017'de Tanzanya'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da geliştiğini belirterek, bu ziyaretin iki ülkenin ticari ve diplomatik alandaki iş birliğine katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.
Tanzanya'nın, Doğu Afrika'da stratejik bir konumda olduğuna işaret eden Kiondo, ülkenin 55 milyon nüfusa, 1400 kilometrelik sahil alanına ve 3 önemli limana sahip olduğunu kaydetti.
Kiondo, özellikle kalkınma konusunda, altyapı, demir yolu yatırımları olan Tanzanya'nın orta gelir ülke statüsüne kavuşmak için önemli bir 2025 vizyonu olduğunu anlatarak ülkenin tarım, sanayi, yer altı kaynakları ve doğal güzelliklerine ilişkin bilgi verdi.
Büyükelçi Kiondo, daha sonra Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı ve borsa üyeleriyle bir araya geldi.
Borsanın Hasan Uyar Konferans Salonu'nda düzenlenen İş Geliştirme Toplantısı'nda konuşan Kiondo, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tanzanya ziyaretinin ardından ekonomiden sağlığa 9 sektörde mutabakat zaptının imzalandığını anımsattı.
İki ülke cumhurbaşkanının hedefinin 500 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşılması olduğuna dikkati çeken Kiondo, "Elçiliğimiz açıldığında bu ticaret hacmimiz 90 milyon dolardı, şu anda 300 milyon dolara ulaşmış durumda. İnanıyorum ki Sakarya Ticaret Borsası üyelerinin ve başkanının da desteğiyle 500 milyon dolarlık hedefe ulaşacağız." ifadelerini kullandı.
- "Türkiye fındık üretimi ve ticaretinde dünyada lider ülkedir"
STB Yönetim Kurulu Başkanı Sarı ise ülkeler arası ilişkilerin sağlıklı yürümesi için en önemli unsurlardan birinin ticaret olduğunu vurgulayarak, Tanzanya'nın Doğu Afrika Topluluğu Birliği ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'na üye olması dolayısıyla 200 milyonluk bir pazara hitap ettiğini belirtti.
Türkiye'deki meyve alanlarının yüzde 4'ünün, süs bitkileri alanının yüzde 22'sinin Sakarya'da yer aldığını aktaran Sarı, şöyle konuştu:
"İlimizde 80 bin ila 120 bin ton fındık üretimi gerçekleşmektedir. Bu da ülke fındık üretiminin yüzde 13,2'si yapıyor. Mısır üretiminde ülke mısır üretiminin yüzde 5,3'ü, toplam ayva üretiminin yüzde 58,9'unu gerçekleştiren Sakarya, bu meyvenin üretiminde ülke birincisi. İlimizde, mısırın yanı sıra buğday, arpa, şeker pancarı, fiğ, yonca, ayçiçeği, domates, lahana, kıvırcık, marul, ıspanak, barbunya, fasulye, karnabahar, karpuz, bal kabağı, armut, ayva, elma, şeftali, fındık, üzüm ve çilek önemli ürünlerdir. Türkiye, fındık üretimi ve ticaretinde dünyada lider ülkedir. Dünya fındık üretiminin yüzde 66'sını, ihracatında yüzde 70'ini Türkiye tek başına gerçekleştirmektedir."
Konuşmaların ardından Tanzanya'daki yatırım imkanları hakkında bilgilerin verildiği toplantıda Kionda, iş insanlarının sorularını cevapladı.