Dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanan dünyadaki en gelişmiş 'optik kiraz ayıklama-boylama-paketleme’ makine yatırımı, ABD ile aynı anda Bursa Alara Tarım tesislerinde hayata geçirildi. Her bir kirazı 20 açıdan fotoğraflayıp çatlak, solgunluk yada hasar tespiti yaparak sınıflandırabilen makine, günlük 300 milyon poz fotoğraf çekerek, hata sayısını en aza indiriyor. Alara Tarım CEO'su Kerim Taner, tesis sayesinde ihracatlarının yüzde 30 oranında artacağını dile getirdi.
İhracatında katma değer elde etmeyi hedefleyen yaş meyve ve sebze sektörü, dünyada ilk ABD ile Türkiye’de aynı anda uygulamaya başlanacak yüksek teknolojiye dayanan “kiraz ayıklama-boylama-paketleme” tesisini hayata geçirdi. Alara Tarım'ın Gürsu'daki fabrikasında kurulan tesis, Alara Tarım CEO'su Kerim Taner tarafından tanıtıldı.
Kerim Taner, kurulan makine yatırımı hakkında şu bilgileri verdi: “Makine içerisinde kanallar var. Tek tek hareket ediyor, dönüyor. Her açıdan kameralar tek kirazın 20 farklı fotoğrafını çekiyor. Bu bilgiler her kiraz için bu makinenin beyin sistemine geçiyor. Bizim verdiğimiz kriterlere göre, açık kırmızı, koyu kırmızı, büyüklük aralıkları, boyları, çatlak, yarık, sapsız kirazları ayır formatına göre, o 20 fotoğrafa göre bilgisayar karar veriyor ve ilgili hatta bunu yönlendiriyor. Nereye adresliyorsa, her kirazın kimliği belirlenerek o kimliğe göre ilgili kanala su püskürtmesi ile bırakıyor. Günde 300 milyon poz fotoğraf çekiliyor makine içerisinde.”
Kutuya giren her kirazın bu makineden geçtiğini vurgulayan Taner, “Çok daha mükemmele yakın son ürün tüketiciye sunma imkanımız olacak. Bunun da oluşturacağı rekabet üstünlüğünden bizim beklentimiz bu yıl yüzde 10, ama iki sene içinde yüzde 30’luk bir ihracat artışı.”
Tesisin 1500 kişiye istihdam sağladığını belirten Taner, sistem sayesinde ambalajlamanın da artık Türkiye’de yapıldığını kaydetti.
Alara’nın kirazda dünyanın ilk 2-3 markasından birisi olduğunu ifade eden Taner, ihracat pazarlarını ise şöyle anlattı: “Sezon başında Rusya piyasası çok hareketli oluyor. Rusya pazarı bir doygunluğa geldiğinde Almanya devreye giriyor, daha sonra Hollan’da, Belçika ve İngiltere diğer pazarlar. Çin’e girme çalışmaları var. Orada koyu kırmızı etli kiraz talebi var. Ortadoğu’ya ise bizim yok ama Türkiye’nin Irak’a başlayan ve gelişen ihracatı görülüyor. Afrika’ya da ihracat çalışmalarımız var.