Türkiye'nin Uluslararası alanda ilk Jeopark'ı olma yolunda ilerleyen, toplamda 300 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Kula Volkanik Jeopark alanı için UNESCO Jeoparklar Ağı denetçileri Malezya'dan Prof Dr. İbrahim Kamao, Almanya'dan Dr. Andreas Schöller, Avrupa Jeoparklar Ağı Başkanı Prof. Dr. Nikolas Zouros, Türkiye’den ise Jeoloji Mühendisi Prof Dr. Celal Şengör ve Prof Dr. Cahit Helvacıoğlu, Jeopark Alanı'nda incelemelerde bulunarak Kula Volkanik Jeopark'ı Ziyaretçi Merkezi'nin açılışını yapacak.
Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, “Unesco Avrupa Jeoparklar Ağı'na Kasım 2012 tarihinde Kula Volkanik Jeopark için başvuru yapıldı; Mart 2013 tarihi itibari ile adaylık başvurusu kabul edilmişti kesin üyeliği ise 4 Eylül 2013 tarihinde İtalya'da açıklanacak" dedi
Kula Volkanik Jeopark Alanı için ön hazırlıkların tamamlandığını, ilçeye gelen ziyaretçiler için Kula Belediyesi Ek Hizmet Binası'ndan Ziyaretçi Merkezi kurduklarını ifade eden Başkan Aşkın, Jeopark alanında yapılacak olan ziyaretler içinde gezi güzergahlarının da tamamlanadığını söyledi. Kula'nın jeopark üyeliğinin sadece bölge için değil aynı zamanda Türkiye için de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Aşkın, Volkanik Jeopark Alanı'nın en iyi şekilde tanıtılacağını söyledi.
KULA'NIN UNESCO JEOPARK AĞI'NA ÜYELİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye Cumhuriyeti yasalarında Jeopark kavramının olmadığını belirten Başkan Selim Aşkın, ulusal ölçekte bu jeolojik mirasın turizme kazandırmak adına Kula'nın UNESCO Jeopark Ağı'na üyeliğinin çok önemli olduğunu ifade etti. Kula Jeopark çalışmalarına 2003 yılında başladıklarını ifade eden Selim Aşkın, jeopark kavramını hem Türkiye'ye hemde bölgemize anlatmaya ve tanıtmaya başladıklarını belirtti.
UNESCO Jeopark Ağı hakkında da bilgi veren Aşkın, şunları söyledi: "Jeoparklar jeolojik, jeomorfolojik değerlerinden ötürü bilimsel ve eğitsel nitelikleri bakımından uluslarası önem arz eden sınırlı belirlenmiş doğa koruma alanlarını ifade eder. Jeoparklar 2000 yılında Avrupa Jeoparklar Ağı'nın kurulmasıyla birlikte 2004 yılında UNESCO adı altında Avrupa'da 54 dünya genelinde 92 tescilli jeopark alanları ile faaliyetlerine devam etmektedir. Avrupa Birliği tarafından tanınan ve desteklenen UNESCO Jeopark Ağı on yedi tanesi Avrupa'da, on bir tanesi Çin'de bulunan bir üst birliktir."
KULA TURİZMİ ŞAHLANACAK
Kula volkanlarının, Antik Dönem Filozofu Coğrafyacı Strabon'un "Geographica" adlı eserinde 2 bin yıl önce Kula'yı Katakekaumene (Yanık ülke ) olarak tanımlaması ile birlikte Volkan Bilimi'nin temellerinin atıldığı yerlerden biri olarak kabul gördüğünü ifade eden Selim Aşkın, şöyle devam etti: “Kula Volkanik Jeopark'ının Batı Anadolu - Ege Bölgesi sınırında 300 km2 lik bir alanı kapsadığını dile getirdi. Aşkın: " Kula Volkanik Jeoparkı kuzeyde Simav Güneyde Alaşehir graben ovaları ile kuşatılmıştır. Kula'da 1.1 Milyon yıl önce başlayan volkanik patlamalar yaklaşık 12 bin yıl önce sona ermiştir. Kula Volkanik jeoparkı eşsiz bir jeolojik çeşitliliğe sahiptir. Çünkü; Türkiye'nin en genç ve en yaşlı kayaçlarının bir arada bulunduğu alan Kula volkanik Jeopark Alanıdır. Jeopark alanı içerisinde 80 den fazla volkan konisi, 5 patlama çukuru, fosilleşmiş ilkel insanlara ait fosilleşmiş ayak izleri, geniş bir alana yayılmış bazaltik lav örtüleri yer almaktadır."
Kula'nın Jeopark Alanı olarak ilan edilmesinin bölgenin ekonomik olarak kalkınması adına çok önemli olduğunu belirten Selim Aşkın, sözlerine şu şekilde tamamladı: "Bir jeopark, tıpkı bir ulusal park gibi korunma statüsüne sahiptir. Yerel yönetim, kendi yerel sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınma politikalarını bu yeni oluşumla uyumlu hale getirerek jeoparkı yönetir. Bu tür politikalar ekonomik kalkınma açıdan bölgeyi doğrudan etkiler. Örneğin, yerel halkın, bölgeye özgü, yaratıcı ve yenilikçi ürünler yaratması özendirilerek, yeni iş olanakları elde edilecek, böylece de bölgedeki yaşam kalitesinde artış sağlanacak, bir ölçüde göç engellenmiş, yerel halkın kendi bölgesine sahip çıkması sonucu da yerel kimlik güçlenmiş olacaktır."