İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Prof. Dr. Lerzan Özkale, yeniden yüz yüze eğitime geçmenin gerek öğrenciler gerekse eğitimciler için ciddi bir uyum sürecini beraberinde getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Özkale; öğrencilerin hangi yaştan olurlarsa olsunlar, yeniden sınıf ortamında, akranları ve öğretmenleri ile aynı fiziksel öğrenme ortamını paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını ve çok önemli kazanımlar elde ettiklerine değindi.
Tüm dünyada 343 milyon kişiyi hasta eden ve 5,57 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını ile ilgili önemli adımlar atılsa da Omicron varyantının yaygınlaşması toplumsal hayatı ve günlük yaşamı etkilemeye devam ediyor. Önce Afrika’da tanı koyulan ve tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılan Omicron varyantı, Türkiye’de de artık yeni vakaların yarısından fazlasının nedeni haline geldi. Bu varyanta karşı, genel kabul görmüş; maske, sosyal mesafe ve aşı salgından korunmanın temel önlemleri arasında. Kişilerin sosyal mesafe kurallarını ihmal etmesine neden olan; yeni yıl, bayram ve ara tatil gibi dönemler ise salgının seyrini olumsuz etkilememek için özel bir dikkat gerektiriyor.
Günlük pozitif vaka sayılarının 70 bin dolaylarında seyrettiği kritik geçiş döneminde ara tatile giren ailelere önemli sorumluluklar düşüyor. 21 Ocak Cuma günü karnelerine kavuşan öğrenciler ve aileleri ara tatilde temel önlemlere uymaya devam ederek, tatil planlamalarını bilinçli yaparlarsa; ikinci dönemde okullarda vaka sayılarını mevcut seviyenin altına indirmek mümkün görünüyor. Eğitimciler ve sağlık uzmanları ikinci döneme sağlıklı başlayabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri ailelere bir kez daha hatırlatıyor.