Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, dünyanın sınırlarının artık küçüldüğünü ifade ederek, "Dünya bugün küresel bir köy olarak tanımlanıyor. İletişim otobanlarıyla her köşesine erişilebilir, artık her noktadan her noktaya ticaret yapılabilir hale geldi. Geçmişteki gibi çok büyük sermayeler çok önemli ve gerekli bu anlamdaki altyapılar çok söz konusu değildir" dedi.
Vali Güzeoğlu, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) ile KOSGEB'in birlikte düzenlediği 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi' sonucunda sertifika kazanan 2 gruptan 60 kişiye sertifikalarını verdi. Mersin ESOB'da düzenlenen sertifika törenine Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra, ESOB Başkanı Talat Dinçer, Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, il protokol üyeleri ile sertifika almaya hak kazanan vatandaşlar katıldı.
Burada konuşan Vali Güzeloğlu, böylesi bir eğitimi düzenledikleri için Mersin ESOB'un Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti. Türkiye'nin gelişim ve değişim sürecinde en önemli kavramın üretim olduğunu belirten Güzeloğlu, "Bu gelişime bağlı olarak da girişimcilik olduğunun da altını çizmek istiyorum. Türkiye’nin yeni dönemde ekonomik anlamda uluslararası gerçekten bir büyük başarıya imza atarken ve 2023 hedefine doğru yol alırken bunu gerçekleştirmek ve bu sorumluluğu her gün hissederek hareket etmesinin de en önemli ve en öncelikli ödevi olduğunu belirtmek istiyorum. Bu çerçevede gerek eğitimleri ama eğitimlerin sonrasında da mesleki alandaki girişimcilik yeteneklerini arttıracak genç nüfusu, Türkiye’nin bu hedeflere varması için en önemli katkıyı sağlayacak bir itici güç olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
"DÜNYANIN SINIRLARI ÇOK KÜÇÜLDÜ"
Dünyanın sınırlarının artık küçüldüğünü belirten Güzeloğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünya bugün küresel bir köy olarak tanımlanıyor. İletişim otobanlarıyla her köşesine erişilebilir, ticaret artık her noktadan her noktaya her konuda yapılabilir hale geldi. Geçmişteki gibi çok büyük sermayeler çok önemli ve gerekli bu anlamdaki altyapılar çok söz konusu değildir. Önemli ve öncelikli olan dünyanın gelişimini doğru okumak, bu doğrultuda kendisini doğru tanımlamak ve yapması gereken eğitimi ve beceriyi kazanmaktır. Sizler burada aldığınız eğitimi daha ileriye ve daha öteye taşıyacak ama başlangıç olarak bir başlangıcı böylelikle yapmış olacaksınız. Şüphesiz her yeni girişimci adayına devletimizin verdiği çok önemli kaynaklar da var. Bugün ilk girişimcilere 100 bin TL'lere varan doğrudan 30 bin lirası hibe kalanı 2 yıl ödemesiz olmak üzere faizsiz krediler dahil olmak üzere."
"AMACIMIZ AÇILAN HER İŞ YERİNİN AYAKTA KALMASIDIR"
Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ise ESOB olarak her alanda belirli fonksiyonları mutlaka yerine getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Amaçlarının bilinçli, işini iyi bilen, planlamasını iyi yapan gençler yetiştirebilmek olduğunu vurgulayan Dinçer, "Bu amaçla KOSGEB ile işbirliği halinde 2 grubun eğitimini bitirdik. Üçüncü grubumuz yakında başlayacak ama ondan sonra diğer ilçelerimizde İŞKUR ve KOSGEB desteğiyle bu girişimcilik eğitimlerini başlatacağız. Amacımız açılan iş yerlerini ayakta kalmasıdır" diye konuştu.
İşini bilmeden, bilinçsiz, planlama yapmadan iş yeri açan kişilerin elindeki sermaye ile batmaya mahkum olduğuna vurgu yapan Dinçer, "Keşke açılmış sabit esnaflarımıza bu eğitimi verebilecek, onlara ayakta tutabilecek destekleyecek imkanlarımız olabilse. Sizler şanslısınız. En azından bu eğitimi alarak sertifika ile iş yeri açma olayınız gündeme gelecek. İşyeri açmadan önce nerede açacağınızı, nasıl açacağınızı yöresini uygun olup olmadığını nüfus yapısının buna uygun olup olmadığı gibi her türlü konularda mutlaka birliğimize gelin. Danışmanlık desteği alın. Amacımız sizleri ayakta tutabilmek. Amacımız girişimcileri başlamadan bitirmemek, uzun soluklu bir iş yeriniz olsun istiyoruz. Bu eğitime iş yeri açmak isteyen arkadaşları aldık. Binin üzerinde bir müracaat var. Bunların içerisinden mülakat ile hemen işyerini devreye sokacak olan arkadaşları eğitime aldık" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu tarafından eğitim bitiren 60 kişiye sertifikaları verildi.