Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender, Ahlat Yatılı Bölge Ortaokulu (YBO) öğrencileri ile bir araya geldi.
YBO Müdürü Mesut Adıyaman, Değerler Eğitimi kapsamında okulda her hafta bir konu işlediklerini ifade ederek, bu hafta ise işledikleri "çalışkanlık" konusunda Tahsin Kalender'i misafir ettiklerini belirtti. Müdür Adıyaman, Tahsin Kalender'in çok çalışkan bir insan olduğunu hatırlatarak, "Değerler Eğitimi kapsamında her hafta okulumuzda bir konu işliyoruz. Bu konuda da bazen kurum amirlerini ve konuyla ilgili kişileri misafir ederek, öğrencilerle buluşturuyoruz. Bu haftaki konumuz ise çalışkanlıktır. Bu konuda da Tahsin Kalender'i öğrencilerle buluşturarak çalışkanlık konusunu işledik. Tahsin amca ilçemizin en eski taş ustalarından birisidir. Hatta mimar olarak ta Tahsin amcayı kabul ediyoruz. Tahsin amca çocukluğundan bu yana hep çalışmıştır. Bu nedenle ilçemizde de birçok esere imza atmıştır. Okulumuzun dış cephesini de Tahsin usta yapmıştır. Tahsin ustanın çalışmalarından bir tanesi de Abdurrahman Gazi Türbesi'ni 1970'li yıllarda yapmasıdır. Tahsin usta bu yaşına rağmen çok bilgili ve şiirleri olan bir insandır. Son zamanlarda 30 şiirden oluşan bir kitapta çıkarmıştır. Bu nedenle Tahsin Kalender örnek alınacak bir insandır. Çok güzel sohbetleri var. Tahsin usta ilkokul mezunu bir taş ustası ve mimardır. Geçen yıl kültürel mirasın belirli unsurlarının icrası ve yeniden yapılanması için gerekli bilgi, beceri ve donanıma sahip kişilerin UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak belirlendiği çalışma kapsamında, Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender, geleneksel el sanatlarından Ahlat taş ustalığı alanında da "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilerek, ödüle layık görüldü. Tahsin ustanın, Yaşayan İnsan Hazinesi olarak seçilmesi ve ödüle layık görülmesi ilçemiz ve ilimiz için büyük bir gurur kaynağı. Bu ödül hem Ahlat'ın tanıtımı hem de taş ustalarına verilen önem açısından çok önemli. Bu denli başarılarla dolu Tahsin amcamızı bizlerde tebrik ediyoruz" dedi.
Değerler Eğitimi kapsamında Ahlat Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencileri ile buluşan Tahsin Kalender ise, öğrencilerle bir arada bulunmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "Bizim zamanımızda eğitim imkanları bu kadar geniş değildi. Çok zor şartlar altında okula gittik. Zaten o zaman ilçede sadece ilkokul vardı. Ortaokul ve lise Bitlis'te bulunmaktaydı. Bu nedenle sadece ilkokul okuyabildik. Daha sonra taş ustalığı yapamaya başladım. Zamanla kendimi bu işte bir hayli geliştirdim. Yıllarca bu işte uğraştım. Birçok taş bina ve benzeri işler yaptım. Bunlardan en önemlisi ise 1970'li yıllarda Abdurrahman Gazi Türbesi'ni yapmam oldu. Türbeyi yapmaktan da ayrı bir huzur buldum. Bir tarihi eseri yapmak için servet, sanat ve sabır gerekir. İlçemizde de çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Bunların hepsi çok güzel bir sanat ve sabırla yapılmıştır" dedi.
Yaşayan İnsan Hazinesi Tahsin Kalender, öğrencilere çok çalışmaları yönünde öğütler vererek, günümüzde eğitimin çok iyi bir seviyede olduğunu da sözlerine ekledi.
Program karşılıklı görüş alışverişinin ardından sona ererken, öğrenciler Tahsin Kalender ile hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmediler.