Balıkesir'in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren Müteahhit Bora Öziş, ilçede yaklaşık 250 müteahhidin yeni imar kanunu ile birlikte sıkıntılı bir döneme girebileceğini söyledi.
1 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe giren ve vatandaşlar tarafından" Kentsel Dönüşüm yasası" olarak bilinen kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Bandırma da faaliyet gösteren yaklaşık 250 müteahhit inşaat ruhsatı almada sıkıntı yaşıyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından görüşlerini dile getiren müteahhit Bora Öziş, bitişik nizam alanlarda sorun yaşanacağını belirterek, " Yasa ayrık nizamları zaten bağlamıyor. Yola sıfır arsalar ile 3 ila 5 metre bahçe payı bırakılan alanlarda geçerli. İlçedeki bu alanlar ise ağırlıklı olarak Çınarlı, Sunullah, Paşabayır, 17 Eylül ve 100. Yıl mahallelerinde sıkıntı yaşanacak. Bu bölgelerde 2-3 arsayı birleştirmek gerekecek" dedi.
Bu gün itibariyle müteahhit firmaların ellerinde alınmış olan projelerin olduğunu söyleyen Öziş, "Yasanın yürürlüğe girmesi için yılbaşına kadar beklenebilirdi. Böylelikle müteahhitler ellerinde bulunan projeleri tamamlayabilirlerdi" dedi.
Yeni imar yasasını yerinde bulduğunu açıklayan ve sorunun çözümüne ilişkin görüşlerini açıklayan Bora Öziş, "Bazı firmaların ellerinde inşaat yapmak amacıyla yıkılan eski binalar var. Yeni yasa ile yıkılan arsalara 5 metre bir yol mesafesi bırakıldığı için kalan arazi inşaat yapmaya elverişli olmazsa yan arsa ile şuyulandırılacak. Bu bina yeni yapılan bir bina ise binanın ömrünün tamamlaması için arsa sahibi beklemek zorunda kalacak. Köşe başı ise her iki taraftan gidecek. Bunun çözümü şu olabilir, bir imar adası ele alınarak orada toplu yıkım yapılır, kat irtifakı da arttırarak sorun çözülebilir. Yeni yapılacak yerlerde de bitişik nizamdan uzak durulması gerekir. Şehircilik bakanlığının bu uygulaması yerindedir. Daha fazla yeşil alan kazanılmak amacıyla uygulanmış. Ancak fazla detayına inilmeden çıkarılmış bir kanundur" dedi.
BİRÇOK FİRMA ZARARA UĞRADI
Kanunun hemen yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulamanın hemen başlamış olmasının elinde proje olan bir çok firmayı zarara uğrattığını söyleyen Öziş, "Bandırma'da Çınarlı Mahallesi'nde yıkılan binalar var. Bu yerlere bina yapmak için sözleşme yapan müteahhitleri yaptıkları sözleşmeye göre iflasa götürebilir. Paşabayır ve İhsaniye mahallesinde inşaat yoğunlaşır ve buradaki emlak fiyatları ve arazi fiyatları artış gösterecektir. Zaten bu gün itibariyle elinde dairesi olanlar da "nasıl olsa inşaat yapılamayacak" diyerek fiyatlarda artış yapıyor. Bu durum inşaat sektöründe bir daralmaya da neden olacak, bu durumda inşaat sektörünün yanı sıra bu sektörde çalışan bir çok kişi ise işsiz kalacak. İşsizlik tetiklenebilir" şeklinde konuştu.
MÜTEAHHİT BELEDİYEDEN, TOKİ İSE BAKANLIKTAN RUHSAT ALIYOR
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından uygulama için süre verilmemesine tepki gösteren bazı müteahhit firma yöneticileri ise özellikle şehir merkezinde bulunan eski yapıların bu kanun kapsamına girdiğini belirterek, "Bu yapılar TOKİ tarafından alınıyor. TOKİ ruhsatını ise Bakanlıktan alıyor. Eğer TOKİ bu arsalara inşaat yapabiliyorsa müteahhit firmalar da yapsınlar. TOKİ alınan projeleri zaten kendisi yapmıyor. Merkezi firmalara veriyor. Bu firmalar da ilçelere gelerek küçük müteahhitleri yok ediyor" iddiasında bulundular.