Birçok Avrupa ülkesinde şehir içi ulaşımın vazgeçilmezi haline gelen bisiklet, İstanbul trafiği için önemli bir alternatif sunuyor. Metro ve metrobüse entegre edilmesi durumunda güvenli bisiklet hatlarını kullanan bisikletlilerin özellikle yakın mesafelerde işe gidip gelmeleri mümkün. İstanbul’un sıkışık trafiğiyle boğuşan sürücülerin iyi bir ders olduğunu belirten Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, Beylikdüzü’nden Maslak’a bisikletle ulaşımın mümkün olduğunu söyledi.
Belçika, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde yoğun şekilde kullanılan bisiklet, şehir içi ulaşımın önemli sacayaklarından biri. Yaklaşık rakamlara göre Hollanda’da 15 bin kilometre bisiklet yolu, Amstrdam’da günlük 120 bin kişilik bisiklet parkı bulunuyor. Belçika’da bisikletle işe gidip gelenlere kilometre başına yarım euro ulaşım iadesi verilirken, İngiltere’de yeni yapılan yollar ile bisiklet yollarının toplamı 16 bin kilometreyi buluyor. Bazı büyük firmaların personelinin büyük bir kısmının işlerine gidip gelmek için bisikleti tercih ettikleri de biliniyor.
Türkiye, bu konuda geç kalmış durumda. Bisiklet bilincinin oluşması, sonrasında bunun ulaşım aracı olarak kullanılması konusunda hem alt yapı eksiklikleri hem de insanların bisikleti tercih etmemesi dikkat çekiyor. İstanbul’da bisiklet yolları yapımıyla ilgili son dönemlerde atılan adımlar da yeterli olmadı. Fizibilite çalışması yapılan hatlarda, özellikle sahil kesiminde 24 kilometrelik öncelikli yol güzergahı belirlenmiş durumda. İkinci ve üçüncü hatlarla birlikte bu güzergahların uzunluğunun 1004 kilometre olması hedefleniyor. Ancak yapılan bisiklet yolu mesafesi bu rakamın çok altında.
İSPARK’IN AKILLI BİSİKLETLERİ BİR İLK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İspark tarafından hayata geçirilen Akıllı Bisikletler Projesi bu anlamda bir ilki oluşturdu. Aktif olarak Mayıs ayı başından itibaren kullanılmaya başlanan bisikletler, Anadolu Yakası’nın sahil kesiminde 10 istasyon olarak hizmet veriyor. Pratik kullanım imkanı veren bisikletlere insanların ilgisi de fazla. Ulaşım konusunda alternatif olmasa da bisiklet kültürünün yerleşmesi anlamında akıllı bisikletler önemli bir değere sahip.
‘GÜVENLİ BİSİKLET YOLLARI YAPILIRSA BEYLİKDÜZÜ’NDEN MASLAK’A BİSİKLETLE GİDİLEBİLİR’
Bisiklet’in şehir hayatının bir parçası haline gelmesinin en fazla trafik konusunda rahatlama sağlayacağı belirtiliyor. İstanbul trafiğinde yoğun saatlerde bisiklet sürücülerinin çok daha avantajlı olacağını belirten Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, öncelikli olarak İstanbul’da bisikletle işe gidilebileceğinin bilinmesini istedi. “Özellikle kısa mesafelerde bu imkan daha fazla. Bunun için güvenli bisiklet yollarına ihtiyaç var. Ancak bu imkan olmadan da bunu yapmak mümkün. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde araç hızları saatte 10 kilometreye kadar düşüyor. Oysa bisiklet hızı yürüyen insan için 25, sporcu için 40 kilometre. Yani sıkışık trafikte büyük zaman kazanımı sağlar” diyen Suyabatmaz, toplu taşıma araçlarına entegre edilmiş bisiklet yolları ile sağlıklı ve çevreci bir ulaşım sağlanabileceğinin altını çizdi.
Bisikletle işe gidip gelme konusunda dikkat çeken bir örnek veren Suyabatmaz, “Beylikdüzü’nde oturan bir kişi Maslak’ta işe gelecek. Metrobüse gelmek için ilk bisikletini kullanan kişi, Mecidiyeköy’de metrobüsten indikten sonra ikinci bisikletine binerek 5 dakikada Maslak’a gidebilir. Gelişmiş ülkelerde bu hep böyle. Toplu taşıma ile bisiklet entegre olursa bunun yanında güvenli yollar da yapılırsa herkes bunu tercih edecektir” dedi.
Suyabatmaz’ın bir de önerisi var. Yollardaki banket boşluklarının bisiklet yolu ilan edilerek İstanbul’da bir çok bisiklet yolu yapılmış olabileceğini belirten Suyabatmaz, “Yerel yönetimlerin de bunu fark etmesi ve bir şeyler yapması lazım. Ya da halkın bunu yapması lazım” ifadesini kullandı.
İstanbul’un yüzde 75’inin bisiklet ulaşımı için müsait olduğunu da belirten Suyabatmaz, 3 milyon bisikletin bulunduğu tahmin edilen İstanbul’da bu rakamın yüzde 10’unun trafiğe kazandırılmasının bile büyük rahatlama oluşturabileceğinin altını çizdi. Suyabatmaz ayrıca, bisikletli yaşamın mümkün olabileceği konusunda en güzel örneklerden birinin de adalar olduğunu sözlerine ekledi.
'YOLLARDA KORKUYORUZ, KAZA YAPSAK YOLUN BİZİM OLDUĞUNU İSPATLAYAMAYIZ'
İşine bisikletle gidenler İstanbul trafiğinde az değil. Metrobüse kadar olan mesafeyi bisikletle gidip iş dönüşü parklardan yeniden bisikletine binenler için belediyeler park alanları da oluşturmuş, Küçükçekmece Belediyesi’nin böyle bir uygulaması var. Erdal Erdoğan, bu parkı kullanarak işine gidip gelebildiğini ancak ana güzergâhlarda bisikletle yola çıkmanın tehlikeli olduğunu söyledi. “Yolda başımıza bir kaza geldiğinde hiçbir talebimiz olamıyor. Karşı taraf diyor ki, sen bisiklet yolunda değil, karayolunda gidiyorsun’ diyor. Kaldırımdan gitseniz yayalar şikâyetçi oluyor. Bu şekilde biz mağduruz burada. Bisiklet yolunuz varsa büyük rahatlık, istediğiniz şekilde gidebiliyorsunuz. Metrobüse binerken yaşadığınız stresi yaşamıyorsunuz.” ifadesini kullandı.