Bu yıl 33. mezunlarını veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi, 2012-2013 eğitim öğretim yılında mezun olan 273 öğrencisinin mezuniyet sevincini yaşadı.
OMÜ Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Salonu’nda düzenlenen mezuniyet törenine; Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Ziraat Odası Temsilcisi Doç. Dr. Tekin Günay, öğretim üyeleri, aileler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Betül Baştürk öğrenciler adına konuşma yaptı. Baştürk’ün ardından konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt; “İnsanoğlu var olduğundan beri değişmeyen üç temel ihtiyaç; giyinme, barınma ve beslenme ihtiyacıdır. Dolayısıyla tekniğine uygun tarımsal üretimin yapılmasını sağlayan ziraat mühendislerine olan ihtiyaç, geçmişte olduğu gibi gelecekte de önemini koruyacaktır. Son yıllarda, tarım alanındaki gelişmelerin sonucunda ziraat mühendisliği mesleği layık olduğu saygın değeri yeniden kazanmaya başlamıştır. Bu nedenle mesleğimiz adına mutluyuz ve gelecekten de umutluyuz. Bu dönem, 273 ziraat mühendisi genç meslektaşımız, Türk tarım camiasına katılmaktadır. Bu süreçte öğrencilerimizin bilgi ve birikimini arttıran, onları yetiştiren, ziraat fakültesinin yöneticilerine, akademik idari ve hizmetli kadrosundaki personele ve öğrencileri bize emanet siz değerli velilere çok teşekkür ediyorum. Sevgili gençler, öğrenmenin sonu yoktur. Dört yıl boyunca aldığınız eğitimlerinizi, alana indiğinizde daha da geliştirecek ve Türk tarımının sorunlarının çözümüne katkıda bulunacaksınız. Bu görevinizi yerine getirmenizde fakülteniz daima arkanızdadır ve hocalarınız da rehberiniz olacaktır. Okulumuz ve hocalarınızla teması asla kesmeyin. Kendinizi sürekli geliştirin ve güncelleyin” dedi.
Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın da yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “İnsanın sağlıklı yaşamı şüphesiz sağlıklı gıda ile mümkündür. İnsanların son yıllarda sağlıklı gıda teminine ilişkin bilinçlenmesi ve bu konunun kamuoyunu sıkça meşgul ediyor olması, beraberinde ziraat mühendisliği mesleğini yeniden gündeme taşımıştır. Yine tarım sektörünün hem sanayiye sağladığı hammadde hem de istihdam açısından ülkemizde tartışılmaz bir yeri bulunmaktadır. Biliniz ki meleğiniz çok değerlidir, ürettiğiniz ve donanımlı olduğunuz taktirde istihdam sorunu olmayan ve geleceğin dünyasında geçerli ve seçkin bir meslektir.
Mesleğinizin en güçlü markası olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi mezunu olmak, birçok kapıyı başarıyla açmanızı sağlayacaktır. Tüm dünyanın sıkıntıyla yaşadığı ekonomik krizde Türkiye’nin avantajı genç nüfusudur. Bunu da iyi kullanmak için bu gençlerin iyi ve nitelikli eğitim görmesi gerekmektedir. İşte OMÜ yönetimi ve öğretim üyeleri olarak sizlere böyle bir eğitim verebilmek için yoğun bir uğraş vermekteyiz.
Mezuniyetinizi kutladığımız bu günde tarım öğreniminizi sonlandırdığınızı asla düşünmeyin. Zira mezun sözcüğü kök anlamı itibariyle bir işi yapmaya yetkilendirilmeyi ifade etmenin yanı sıra; kendisine izin verilen anlamına da gelmektedir. Ancak bu izin, geçici bir izin ya da nefeslenme halidir. Yaşam boyu öğrenme sürecine çok kısa bir ara vermenin adıdır. Türkiye’nin avantajı genç nüfusudur. Bunu da iyi kullanmak için bu gençlerin iyi ve nitelikli eğitim görmesi gerekmektedir. İşte OMÜ yönetimi ve öğretim üyeleri olarak sizlere böyle bir eğitim verebilmek için yoğun bir uğraş vermekteyiz. Yine malumunuzdur ki, her son bitimsiz bir başlangıca gebedir. Hepinize yaşam boyu başarılar diliyorum. Allah yar ve yardımcını olsun.”
Konuşmaların ardından Rahman Kushiyev tarafından “Mühendislik Yemini” yaptırıldı. Dereceye giren birinci Ali Kanuş’a, 2. Rahman Kushiyev’e ve üçüncü Betül Baştürk’e ve mezun olan öğrencilere protokol üyeleri tarafından başarı belgeleri ve hediyeler verildi. Tören, keplerin havaya atılmasıyla sona erdi.