'Galibiyet Getiren Savaşlarda Mağlubiyetle Neticelenir'

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Sultan Abdülhamit'in savaşa mesafeli durduğuna dikkati çekerek, "Abdülhamit'in savaşla ilgili...

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Sultan Abdülhamit'in savaşa mesafeli durduğuna dikkati çekerek, "Abdülhamit'in savaşla ilgili düşüncesi kazanılan bir savaşın dahi mağlubiyetle neticelendiğidir. Bu nedenle savaştan uzak durmuştur." diye konuştu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kitap Topluluğu tarafından düzenlenen "2. Abdülhamit Han" başlıklı konferans, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Konuşmacı olarak Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın katıldığı etkinliğe rektör yardımcıları; Prof. Dr. Halis Ölmez ve Prof. Dr. Mahmut Aydın, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Osmanlı’da 2. Abdülhamit öncesi döneme değinerek konuşmasına başlayan Sırma, "Osmanlı’da iktidar uğruna kimi şehzadeler öldürülüyordu. Fakat bazı padişahlar bunu yapmıyor ve şehzadeleri bir odada tutsak ediyordu. Bu kafes uygulaması olarak adlandırılıyordu. İşte 2. Abdülhamit de bu uygulamaya maruz kaldı. 5. Murat’tan sonra 2. Abdülhamit tahta geçti. Mithat Paşa ve avanesi bir anayasa getirmek istiyor. Fakat 2. Abdülhamit buna hemen yanaşmıyor. Çünkü çok akıllı bir adam. Önce inceliyor, kimi maddeleri çıkarıyor ve kimi maddeleri de kendisi ekliyor. Sonradan anlıyor ki, Mithat Paşa’nın derdi demokrasi değil. 2. Abdülhamit bu bilgileri ele geçirdiği zaman ise Mithat Paşa’yı hemen görevinden azlediyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Söz konusu belgelerin İstanbul Fransız Büyükelçiliği'nin Paris’e gönderdiği zabıtlarda mevcut olduğunu hatırlatan İhsan Süreyya Sırma, Abdülhamit’in siyasetinin barış üzerine olduğunu, savaşın karşısında yer aldığını kaydetti. Abdülhamit’in siyasi bir deha olduğunu belirten Sırma, “Abdülhamit hatta şöyle der; ‘Ben daima harbin aleyhinde bulundum. Bundan sonra gelecek oğullarıma nasihat ederim ki; az ya da çok muharebeyle uğraşmasınlar. Galibiyet getiren harpler de mağlubiyet ile neticelenir.’ Abdülhamit’in en önemli siyasetlerinden birini Panislamizm oluşturuyor. Bu siyaset ile tüm dünya Müslümanlarını kendine bağladı. Bu gün hangi Ortadoğu ülkesine gitseniz orada Abdülhamit’in bir izini, bir eserini bulursunuz. Yani her Müslüman ülkesine mührünü basmıştır." diye konuştu.

Konferans’ın ardından günün anısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez tarafından Prof. Dr. İhsan Sırma’ya plaket takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: