ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) tamamlanmasıyla birlikte toplam 1 milyon 700 bin hektar alan sulanacak. 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralinden oluşan GAP, bölge halkının gelirini artıracak.
Devletin, tüm imkanlarını seferber ederek başlattığı proje, başlangıçta enerji, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi şeklinde planlanmış ancak daha sonra bölgenin geri kalmışlığı göz önünde bulundurularak tüm sektörleri kapsayan entegre bir bölgesel planlamaya dönüştürülmüştü. 32 milyar dolara mal olması beklenen GAP, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 75 bin 358 kilometrekare alanı kapsıyor. GAP, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinin geleceğini yakından etkiliyor.
GAP'ın merkezi konumunda olan il ise 19 bin kilometrekare genişliğinde toprağıyla Şanlıurfa, projenin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu büyük projenin ilk uygulamalarının Şanlıurfa'da başlatıldığı ve bugün küçümsenmeyecek noktalara ulaştığı belirtiliyor.
DSİ yetkilileri, projenin tarımsal sulamaya ait bölümünün ilk defa 1994 yılı Kasım ayından itibaren devreye girdiğini bildirdi. Harran Ovası'nın küçük kanallarından akan su, ovaya hayat ve enerji getirirken, beraberinde fazla sulamadan dolayı tuzlulaşma da meydana geldi. 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralinden oluşan GAP şimdiden bölge halkının gelirini artırdı. Araştırmalar, bölgede 100'den fazla bitki çeşidinin yetiştirilebileceğini gösteriyor. Bölgenin ekolojik değişimi, çevrede yaşayan canlı türünü de çeşitlendirdi. Bu çeşitlenme, birkaç hayvani ürünle yaşamaya alışmış yöre halkının refah düzeyine yansıdı. Elektrik ve suyun ulaşamadığı köy neredeyse kalmadı. Yılda birkaç defa ürün alınan tarlalar bereketle birlikte beraberinde varlığı da getirdi.