GAP BKİ'den üniversitelere finans desteği

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgedeki 11 üniversiteye finansman desteği sağlayarak, akademisyenlerin ve öğrencilerin ihtiyaç duydukları ekipmanlara ulaşımlarını kolaylaştıracak ve bölge halkına olan katkılarını artıracak - Kurum Başkanı Karahocagil: - "Hedefimiz, bütün üniversitelerimizin nitelik olarak iyileştirilmesi, bölgedeki etkinliklerinin artırılması, bölge sanayisine, şehrine, insanına daha fazla katkıda bulunmalarını sağlamaktır" - HRÜ Rektörü Prof. Dr. Taşaltın: - "Bütün elektronik tez, makale ve yayımların bulunduğu ve üniversite ismi uzantısıyla giriş yapılabilecek elektronik bir kütüphane oluşturulacak. Ekonomik maliyeti yüksek tesislerin ortak kullanımı desteklenecek. Bölüm konuları çeşitlendirilerek, bölgeye daha fazla lisansüstü öğrenci çekilebilecektir"

RAUF MALTAŞ - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), akademisyenlerin ve öğrencilerin ihtiyaç duydukları ekipmanlara ulaşımlarını kolaylaştırarak, halka olan katkılarını artırmak amacıyla bölgedeki 11 üniversiteye finansman desteği sağlayacak.

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin hem altyapısına hem de sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine katkı sağlayabilecekleri yatırımlara yöneldiklerini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kentlerde 9'u devlet olmak üzere 11 üniversitenin bulunduğunu hatırlatan Karahocagil, bu üniversiteler arasındaki iş birliğini sağlamak amacıyla GAP Bölgesi Üniversiteler Birliğini (ÜNİGAP) kurduklarını vurguladı.

Reklam
Reklam

Karahocagil, yerleşkeleri, sosyal tesisleri ve lojmanlarıyla bölge üniversitelerinin nicelik bakımından iyi durumda olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şimdi artık nitelik olarak iyileşme zamanı. Daha iyi eğitim, daha başarılı eğitim ve daha etkin üniversite, daha sanatsal, sanayiyi geliştiren üniversiteler istiyoruz. Bu açıdan yeni bir çalışmaya başladık. ÜNİGAP'ta bölgemizdeki 11 üniversite var. Ayrıca bu oluşuma bölgemizde bulunan 3 kalkınma ajansımız da destek sağlıyor. GAP BKİ olarak da bunun bütün finansmanını sağlıyoruz. Hedefimiz bütün üniversitelerimizin nitelik olarak iyileştirilmesi, bölgedeki etkinliklerinin artırılması, bölge sanayisine, şehrine, insanına daha fazla katkıda bulunmalarını sağlamaktır."

- "Ortak veritabanı kullanılacak"

Karahocagil, öncelikli hedefleri arasında üniversitelerin toplam kapasitelerinin tam manasıyla ortaya çıkarılmasının sağlamak olduğunu dile getirdi.

Bölge üniversitelerinin tamamının ortak bir veritabanı aracılığıyla da sanal ortamda bir araya getirileceğini aktaran Karahocagil, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Oluşturulacak olan kapasitenin ortak kullanımını da sağlayacağız. Bunun için de hep beraber bir veritabanı oluşturacağız. Bu sayede hem öğretim üyeleri hem öğrenciler hem sanayiciler hem de üniversitelerden hizmet almak isteyen herkes buraya ulaşabilecek. Veritabanı çerçevesinde özellikle çok büyük maliyetleri olan laboratuvarlar, makineler ve yeni aletler daha fazla kullanıma açılmış olacak. Bu çerçevede daha fazla araştırma ve daha fazla Ar-Ge yapılmasına olanak sağlanmış olacak."

- "Maliyeti yüksek tesislerin ortak kullanımı desteklenecek"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın da yeni oluşumun her üniversiteye katkı sunacağına inandığını belirtti.

Akademik çalışma yapan akademisyen ve öğrencilerin, ihtiyaç duydukları ekipmanlara ve bilgi birikimine farklı üniversitelerden de ulaşma imkanı bulacağını aktaran Taşaltın, şunları kaydetti:

"Bütün elektronik tez, makale ve yayımların bulunduğu ve üniversite ismi uzantısıyla giriş yapılabilecek elektronik bir kütüphane oluşturulacak. Ekonomik maliyeti yüksek tesislerin ortak kullanımı desteklenecek. Bölüm konuları çeşitlendirilerek, bölgeye daha fazla lisansüstü öğrenci çekilebilecektir. Üniversitelerin sahip oldukları teknik kapasite ve imkandan sadece aynı ildeki sanayi tesisleri değil, bütün bölgedeki sanayi tesisleri haberdar edilecek, ihtiyaç duyulan hizmete sanayi tesislerinin erişimi kolaylaştırılacak. Horizon gibi uluslararası fonlardan bölge üniversitelerinin yararlanması için çalışmalar yapılacak. Bölgesel öncelikli ihtisas konularında akıllı uzmanlaşma desteklenecek. Suriyeli misafirlere yönelik de bir çalışma grubu oluşturulacak."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: