GAP Bölgesi sanayileşiyor

ŞANLIURFA (İHA) - GAP Bölgesi'nde sanayi sektörü büyüyor. 2 serbest bölgenin bulunduğu GAP Bölgesi'nde, 7 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tamamlanırken, 2 OSB'nin altyapı çalışmaları sürüyor.

2004 yılı sonunda 723 fabrikanın üretim yaptığı mevcut OSB'lere ilave olarak 2005 yılı yatırım programında Şanlıurfa 2. OSB, Siirt, Gaziantep Nizip, Şırnak ve Şırnak-Cizre OSB'leri yer alırken, yatırım programına 5 yeni OSB daha alındı. 22 adet küçük sanayi sitesinin tamamlandığı bölgede 7 bin 44 işyeri faaliyetini sürdürüyor. Bölgede 12 küçük sanayi sitesi inşaatı da devam ediyor.

Reklam
Reklam

GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından hazırlanan son durum raporuna göre, 9 ili kapsayan GAP Bölgesi'nden Gaziantep'te 3, Adıyaman, Mardin, Şanlıurfa ve Kilis'te 1'er olmak üzere 7 Organize Sanayi Bölgesi'nin tamamlandığı, altyapı çalışmaları devam eden Diyarbakır ve Batman Organize Sanayi Bölgeleri'nin ise faal durumda olduğu belirtildi. Tamamlanan ve altyapı çalışmaları süren OSB'lerde 723 fabrikada üretim yapılıyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın son durum raporunda yer alan bilgiye göre, bölgede bulunan bin 252 sanayi tesisinde ağırlığı tekstil sektörü alıyor. Bölge illerinde 529 adet sanayi tesisi tekstil ve deri üzerine çalışırken, 332'si gıda, 150'si kimya, petrol, plastik, 113'ü makine, metal, 96'sı taş ve toprağa dayalı sanayi tesisi bulunuyor. Bölgede bulunan 32 tesis ise muhtelif sektörlerde hizmet veriyor.

Bu arada, GAP Bölgesi'nde bulunan 2 serbest bölgenin ticaret hacminde de önemli artışlar yaşandı. İstatistiklere göre, Mardin Serbest Bölgesi'nin ticaret hacmi 19 milyon dolara yükselirken, Gaziantep Serbest Bölgesi'nde ticaret hacmi 207 milyon dolara çıktı.

Reklam
Reklam

GAP Bölgesi son durum raporunda yer alan bilgilere göre, bölgede ihracat rakamlarında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye genelindeki ihracat artışına paralel olarak GAP bölgesinde de ihracat artışı gözleniyor. 2004 yılı sonunda 1 milyon 586 bin dolar olarak gerçekleşen bölge ihracatında aslan payı Gaziantep alıyor. Bölge ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Gaziantep'in, adeta GAP'ın lokomotifi olduğu belirtiliyor.