GAP, büyük şirketlerin gözdesi oldu

ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte adını duyuran Güneydoğu, tekstil firmalarının yanı sıra diğer sektörlerde faaliyet gösteren büyük firmaların da ilgisini çekmeye başladı.

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının dörtte birini karşılayan GAP, hem tekstil firmalarının hem de diğer büyük firmaların gözdesi haline gelmeye başladı. GAP'la birlikte bölgeye, 1998 yılında Trakmak Tesisleri, 1999'da Koç Grubu'nun et entegre tesisleri, 2001 yılında Zorlu Holding'in tekstil tesisleri, 2000 yılında Faruk Süren'in Gateks Tekstil fabrikası, Yimpaş Holding ve 2002 yılında Arı Süt Entegre Tesisleri ve GİMA mağazalar zinciri gibi yatırımlar geldi.

Reklam
Reklam

Pamuk üretiminin artmasıyla sayıları her geçen gün artan işletmelerin yanı sıra giyim, süt ve süt ürünleri, tarımsal ürün işleme tesislerinin sayısı son dönemde 196'ya, petrol ürünleri işleten firma sayısı ise 45'e yükseldi. Yimpaş'tan sonra YKM, Arı Süt ve GİMA gibi kuruluşlar, GAP'tan payını alan firmalar arasına girdi. Metro Marketler zincirinin ardından son olarak MİGROS'un da Şanlıurfa'da mağaza açmak için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

GAP'la birlikte Harran Ovası'nın küçük kanallarından akan su, ovaya hayat ve enerji getirdi. 22 baraj ve 19 hidroelektrik santralinden oluşan GAP, daha şimdiden bölge halkının gelirini 5 kat artırdı. Araştırmalar, bölgede 43 bitki çeşidinin yetiştirilebileceğini gösteriyor. Bölgenin ekolojik değişimi, çevrede yaşayan canlı türünü de çeşitlendirdi. Bu çeşitlenme birkaç hayvansal ürünle yaşamaya alışmış yöre halkının refah düzeyine olumlu yansıdı. Elektrik ve suyun ulaşmadığı köy neredeyse kalmadı.

GAP ile birlikte Şanlıurfa'nın ekonomik yapısında önemli gelişmeler yaşandı. 1995 yılı itibariyle Şanlıurfa'da toplam 59 sanayi tesisi bulunurken, bu rakam 2004 yılı içerisinde 298'e ulaştı. Tarımsal alanda sulu tarıma geçilmesine paralel olarak sanayi alanında da önemli adımlar atıldı. Öncelikle, 1992 yılında 1. Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları başlatılmış ve arıtma tesisi dışında altyapı çalışmaları 2000 yılı içerisinde tamamlandı. 291 hektar alan üzerindeki 295 sanayi parseli, 155 müteşebbise tahsis edildi.

Reklam
Reklam