Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 45'inin karşılandığı GAP bölgesinde çiftçiler son yıllarda ikinci ürün olarak mısır ekimine yöneldi.
Pamuğa göre daha az zahmetli ve üretim maliyeti düşük olduğu için bölge çiftçisinin mısıra yöneldiği belirtildi. Son yıllarda pamuk toplayacak işçi bulmakta sıkıntı çeken üreticilerin, yüz binlerce dönüm alanı, son 7-8 yıl içinde mısır tarlasına dönüştürdüğü kaydedildi. Bölgede ikinci ürün olarak ekilen mısır, çiftçinin yüzünü güldürürken, dekar başına ortalama 1 tonluk verimin de pamuk ve diğer ürünlere nazaran mısırı daha cazip kıldığı belirtiliyor.
Kilogramı 40 ila 50 kuruş arasında satılan mısır, bölgede kurulan fabrikalara satılıyor. Sulama imkânlarının yetersizliğinden yakınan çiftçiler, GAP ile bölgede tarımsal çeşitliliğin daha da artacağını söylüyor. Yaklaşık bir milyon 700 bin dönüm ekilebilir arazinin bulunduğu Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de pamuğun yerini mısır ekimi almış durumda.
Kızıltepeli çiftçilerden Mervan Çeçan, "Burada mısır ekimi son yıllarda oldukça artı. Daha önce pamuk ekimi çok yaygındı. Ancak pamuk ekiminin zahmeti, fiyatların düşüklüğü ve işçi sıkıntısı nedeniyle çiftçiler alternatif ürünlere yöneldi. Burada ikinci ürün olarak mısır ekimi çok yaygınlaştı. Zahmeti daha az ve satılabiliyor. Ayrıca ekim ve biçimi de pamuğa göre daha kolay." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz