GAP, kendini amorti ediyor

ŞANLIURFA (İHA) - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, GAP'a şimdiye kadar 16.6 milyar dolar para harcandığını, elektrik enerjisi üretiminden ise 12.7 milyar dolar gelir elde edildiğini belirtti.

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Şanlıurfa'da GAP'ın son durum değerlendirmesini yapan GAP BKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, şimdiye kadar enerjide yüzde 72, sulamada ise yüzde 13 oranında gerçekleşme sağlandığını belirtti. Şelli, "GAP'ın toplam maliyeti 32 milyar dolar. Şimdiye kadar 16.6 milyar dolar para harcandı. GAP genelinde fiziki gerçekleşme yüzde 52. Dünyanın sayılı kalkınma projelerinden biri olan GAP'ın en önemli ayağı olan enerji sektöründe gerçekleşme yüzde 72, sulamada ise yüzde 13 düzeyinde. GAP'a bu güne kadar 16.6 milyar dolar para harcanmış, ancak elektrik enerjisi getirisi bu güne kadar 12.7 milyar dolar dünya da böyle rantabl proje yok. Yıllık yaklaşık 1 milyar dolar enerji getirisinden katma değer oluşturuyor" dedi.

Reklam
Reklam

GAP'a 2003 yılı yatırım programında 815 trilyon kaynak tahsisi yapıldığını anlatan Şelli, geçmiş yıllara göre en fazla ödeneğin 2003'de çıkarıldığını söyledi. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 13'lerde olan sulama yatırımlarının bir an evvel bitirilmesi gerektiğini belirten GAP BKİ Başkan Yardımcısı Şelli, "GAP entegre bir bölgesel kalkınma projesi ama bunun içerisindeki en önemli tarım, tarımın içerisindeki lokomatif sektör sulama. Sulama yatırımları bitmemesi sebebiyle GAP için düşündüğümüz modeller biraz gecikmeyle devam ediyor. Bölgede tam manasıyla bir kalkınma ve projede hedefin yakalanması için biran önce sulama yatırımlarının tamamlanması gerekiyor" diye konuştu.