GAP, Ortadoğu'ya açılıyor

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da 1-7 Ekim tarihleri arasında açılacak olan 4. Ortadoğu Endüstri Fuarı öncesi Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Türkiye'nin komşularıyla ekonomik ilişkilerinin iyi olmadığını iddia etti.

Diyarbakır'da 1-7 Ekim tarihleri arasında açılacak olan "4. Ortadoğu Endüstri Fuarı"yla ilgili olarak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile oda binasında ortak bir basın toplantısı düzenleyen GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Türkiye'nin komşularıyla iyi bir ticari ilişkisinin olmadığını iddia etti. Özgül, açılacak fuarla bölgenin Ortadoğu'ya açılan kapı olduğunun bir kez daha hatırlatılacağını belirterek, "Ortadoğu ülkeleriyle ekonomik ve ticari ilişkilere önem vermekteyiz. Fuara Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de katılacaktır. Fuar öncesi düzenlenecek foruma Irak, İran, Suriye, Kuveyt ve Ürdün'den bakanlık düzeyinde konuşmacılar katılacak. Amacımız, komşularımızla ekonomik ilişkileri çok iyi seviyeye çıkarmaktır. Komşularımızla iyi ilişkiler kuramadık. Irak'a 2004 yılında 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleşirken, 2005 yılında ise 1.3 milyar dolar ihracat yapıldı. Yıl sonuna kadar bu rakamın 2.5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Diğer komşu ülkelerle ihracatımız iyi bir seviyede değil" dedi.

Reklam
Reklam

Irak'ın gıda, tekstil ve inşaat sektörü açısından çok iyi bir pazar olduğuna dikkat çeken Özgül, "Ortadoğu ülkelerinin 170 milyar dolarlık ihracat payı var. Bu da bölge açısından önemli. Fuarla, Güneydoğu'nun yatırım açısından çok önemli bir pazar olduğunu ortaya koyacağız" diye konuştu. Özgül, fuara davet için ülkelerin Türkiye'de bulunan yetkilileriyle temasa geçtiklerini dile getirdi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu da, önümüzdeki günlerde 20 işadamıyla Seul'de Koreli işadamlarıyla biraraya geleceklerini açıklayarak, Diyarbakır ve bölgenin Ortadoğu açısından önemli bir pazar olduğunu söyledi.