GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ta sulama yatırımları kapsamında 15 barajın tamamlandığını ve sulamaya açılan toplam alanın 370 bin 418 hektara ulaştığını söyledi.
Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP'ın 3,5 milyon hektar ekilebilir, 1,8 milyon hektar da sulanabilir alanı olduğunu belirterek, Türkiye'nin sulanabilir alanlarının yüzde 20'sinin, su kaynaklarının ise yüzde 28'inin GAP'ta bulunduğunu ifade etti.
Yapımı devam eden bin 13 kilometrelik ana kanalların bitirilmesiyle 2013'te 1 milyon hektarı aşan bir alanın sulamaya hazır hale getirileceğini, revize edilen GAP Eylem Planı ile de bu alanın 2015'te tüm detay yatırımları tamamlanarak sulanıyor olacağını dile getiren Karahocagil, şunları kaydetti:
"Sulama yatırımları kapsamında 15 baraj tamamlanmış, 1 milyon hektar alanı sulayacak su depolanmıştır. Sulamaya açılan alan 370 bin 418 hektara ulaşmış, sulama yatırımlarındaki fiziki gerçekleşme yüzde 20,3'e yükselmiştir. GAP Eylem Planı'nın uygulanması ile sulama yatırımlarına tahsis edilen ödenek de çok büyük ölçüde artırılmıştır. Öyle ki, GAP Eylem Planı kapsamındaki sulama yatırımlarına 2008 yılı başında 76,3 milyon TL ödenek ayrılmışken, 2012 yılında tahsis edilen yatırım tutarı 1 milyar 125 milyon 800 bin TL olmuştur."
Karahocagil, GAP'ın önemli bir projesi olan ve toplam 245 bin 372 hektar alanın sulanmasını sağlayacak Silvan Barajı'nın inşaatına da başlandığını ve yüzde 11 oranında fiziki gerçekleşme sağlandığını kaydetti.
-"GAP, aynı zamanda barış projesidir"-
Sulama projeleriyle eş zamanlı yürütülen toplulaştırma çalışmalarıyla 2 milyon 61 bin hektar alanı kapsayan tarlaların modern tarıma uygun olarak şekillendirildiğini aktaran Karahocagil, şu bilgileri verdi:
"Bu, gerek ülkemizin gerekse dünyanın tek seferde yapılan en büyük toplulaştırma çalışmasıdır. Bu bir barış projesidir aynı zamanda. Yıllarca devam eden bir çok arazi anlaşmazlığını da kökten çözmekte ve insanlar arasında barışı sağlamaktadır. Bugün ihale edilmiş olan toplulaştırma alanı Eylem Planı hedefinin çok üstündedir. Ayrıca toplulaştırma yapılan her yerde tarlalar ve köyler sulama, kanalizasyon sistemi ve yola kavuşmaktadır. 2012 yılı eylül sonu itibarıyla bölge genelinde 1 milyon 100 bin hektar alanda toplulaştırma çalışması tamamlanmıştır."
-Enerji yatırımları-
Enerji yatırımları kapsamında 10 hidroelektrik santralinin (HES) tamamlandığını ve yüzde 74 oranında fiziki gerçekleşmeye ulaşıldığını aktaran Karahocagil, "Ilısu Barajı ve HES'in inşaatına başlanmış olup, fiziki gerçekleşmesi yüzde 45'tir. Ilısu Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşme yüzde 90'ı aşacaktır" diye konuştu.
"Çok büyük yatırımları hayata geçiren GAP, sadece Güneydoğu Anadolu için değil tüm Türkiye için başarı, kalkınma ve zenginlik sağlamaktadır" diyen Karahocagil yenilikçi, sürdürülebilir, ekonomik ve toplumsal gelişmeyi hızlandırıcı, istihdam artırıcı yeni projeler geliştirmenin bölgesel gelişmeye büyük bir ivme kazandıracağını vurguladı.
GAP Eylem Planı'nın 5 yıllık uygulamasını başarıyla sonuçlandırdıklarını belirten Karahocagil, projenin katma değerini artıracak tedbirleri uygulamak üzere Revize Eylem Planı hazırladıklarını ve bu planı 2013-2017 yılları arasında uygulayacaklarını söyledi.
Karahocagil, doğan potansiyeli ekonomik ve sosyal gelişimin hızlandırılması yönünde kullanmak, insanı hedef alan, çevreye duyarlı, dezavantajlı grupları önceleyen programlar ve projeler geliştirmek ve GAP'ı daha ileriye taşımak amacıyla çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz