GAPTARIM Ve GAPFOOD Fuarları Açıldı

Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Her türlü yeni teknolojiyi kullanarak üründe çeşitliliği, hasatta verimliliği en üst seviyeye çıkarmak, temel prensibimiz olmalıdır"

Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Her türlü yeni teknolojiyi kullanarak üründe çeşitliliği, hasatta verimliliği en üst seviyeye çıkarmak, temel prensibimiz olmalıdır" dedi.

Vali Ata, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen "4. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM) ve 9. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı'nın (GAPFOOD), açılışında, günümüzde teknolojinin ulaştığı yüksek seviye nedeniyle artık dünyanın "küresel bir köy" haline geldiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Fuarların, ekonomik ve sosyal hayatın aynası olduğunu, dış ekonomik ilişkilerin göstergesi niteliği taşıdığını ifade eden Ata, şöyle devam etti:

"Türkiye, bir değişim yaşamaktadır. Bu değişim hayatın her alanında, toplumun her kesiminde kendini göstermektedir. Fuarlar da bundan nasibini aldı. Gaziantep, ülkemizin ve bölgenin en önemli fuarlarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye, verimli toprakları, iklim çeşitliliği ve dört mevsim kuşağında yer almasıyla her çeşit sebze meyve ve bitki üretimine imkan veren yapısı nedeniyle zengin bir tarım ülkesidir. Ülkemiz gıda yönünden de kendi kendine yeterlilikte dünyanın belli başlı ülkeleri arasında yer alıyor. En az yatırımla en fazla katma değeri yaratan sektör tarım sektörü olduğundan, üretim imkanlarından en iyi şekilde yararlanabilmek için her türlü yeni teknolojiyi kullanarak üründe çeşitliliği, hasatta verimliliği en üst seviyeye çıkarmak, temel prensibimiz olmalıdır."

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Gaziantep'in bir fuarlar şehri olduğunu ve ürünlerin tanıtımında fuarların önemli yeri bulunduğunu belirterek, "Geçmişimize bakarsanız bir tarım şehri olduğumuzu görürüz. Bugün artık toprakla uğraşılan tarımdan daha yüksek teknoloji gerektiren tarıma geçiş noktasındayız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu-

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise "fuarlar şehri" olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, "Bu işe başlarken her ay bir fuar düzenleyeceğiz derken, bu yıl inşallah her ay 2 fuar gerçekleştireceğiz" dedi.

Gaziantep'in geçen yıl gerçekleştirdiği 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracatıyla gurur duyduklarını ve bunun yüzde 34'ünü tarımsal ürünlerin oluşturduğunu vurgulayan Konukoğlu, tarım sektöründeki sanayicilere teşekkür etti.

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine değinen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Bakanım, Bakanlığa geldiğiniz dönemden beri tarımda aldığınız kararlarla ülkenin ufkunu açtınız. İnşallah bundan sonra yapacağınız yeniliklerle de Türkiye'yi 2023 yılına birlikte hazırlayacağız. 2023'de yalnızca tarımda 40 milyar dolar ihracat ve 150 milyar dolar tarımsal hasıla hedefimiz var. Bu konuda önümüzün açılabilmesi, tarım ürünlerinin daha fazla üretime katkı sağlayabilmesi için sulama projeleri bir an önce tamamlanmalıdır. Tarım ürünlerine teknolojiyi katmamız gerektiğini ve sanayicilerimizin bu konuda desteklenmesini talep ediyoruz."

Reklam
Reklam

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in çalışmalarından "ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" diyerek bahseden Konukoğlu, tarım sektörünün son 10 yıl içinde yalnızca 2007'de küçülme yaşadığını, onun dışında sürekli bir büyüme gösterdiğini kaydetti.

Gaziantep'in 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat ve 350 bin kişiye istihdam sağlama hedefine doğru ilerlediğini vurgulayan Konukoğlu, "Bu konuda bizlere destek verdiğiniz için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya da, Türk tarımının modern tarım teknolojileri, bilinçli yatırımlar ve doğru uygulamalar ile daha iyi noktalara geleceğini belirterek, fuarın düzenlenmesine katkı sağlayan kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından fuarın ve fuar kapsamında düzenlenen "4. Tarım ve İnsan" konulu fotoğraf yarışması sergisinin açılışı yapıldı.

Açılışın ardından Bakan Eker, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ve beraberindeki protokol üyeleri, stantları gezdi.

-Fuar, 4 gün açık kalacak-

Reklam
Reklam

GSO, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Gaziantep Ziraat Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Güneydoğu İhracatçılar Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle, Akort Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen fuara 75 firma katılıyor.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 4 gün boyunca açık kalacak fuar 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarda, "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" organizasyonu da gerçekleştirilecek.

Fuara Gaziantep'in yanı sıra, Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Kütahya, Mersin ve Sakarya'dan firmalar katılıyor.

Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz