Garanti Bankası: "Küresel dalga Türkiye'yi az etkiler"

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin, Türkiye'de özellikle altyapı alanındaki yatırımların hızla devam ettiğini belirterek, geçen yıl proje finansmanına 2.5 milyar dolar harcadıklarını, bu yıl ise bu rakamın 5 milyar doları bulacağını söyledi. Gönensin, "Altyapıda işler yolunda. Küresel dalga biraz etkiler ama genel olarak işler yolunda" dedi.

Gönensin, Garanti Bankası ile Alman bankaları HVB ve West LB AG'den oluşan konsorsiyumun, Antalya Havalimanı ihalesini kazanan Fraport IC ortak girişim grubuna verdiği 600 milyon euroluk kredinin imza töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Geçen yıl 2.5 milyar dolar olan proje finansmanlarının bu yıl 3.5-4 milyar doları bulacağını, gemicilik sektörü de dahil edildiğinde bu rakamın 5 milyar dolara ulaşacağını belirten Gönensin, "Burada aslan payını denizcilik alıyor. İzmir Limanı'nın finansmanını da aldık. Mersin'de de varız. Tuzla'da yapılan her iki gemiden birini biz finanse ediyoruz. Şu anda yapılan rüzgar santrallerininde yüzde 50'sini de yine biz finanse ediyoruz" diye konuştu. Gönensin, Türkiye'de özellikle altyapı alanındaki yatırımların hızla devam ettiğini ifade ederek, "Altyapıda işler yolunda. Küresel dalga biraz etkiler ama genel olarak işler yolunda" dedi.

Bir soru üzerine, önümüzdeki dönemde gayrimenkul piyasasında olumlu gelişmeler yaşanmasını beklediğini vurgulayan Gönensin, "Bu yılın son çeyreğinde faiz indirimi ve buna parelel olarak enflasyonda düşüş bekliyoruz. Kredi maliyetleri gayet uygun. Konut kredileri faizi yine düşerse ev alınır. 1'e yakın civarlarda alınır" değerlendirmesinde bulundu.

Fraport IC İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen ise, gazetecilerin soruları üzerine, TAV ile aralarında tatlı bir rekabet olduğunu, TAV'ın imza attığı başarılı işlerin kendilerine örnek teşkil ettiğini söyledi. Havacılık alanında Türkiye ve çevre ülkelerde yatırım yapmaya devam edeceklerini dile getiren Çeçen, "İstanbul Bomonti'de de içinde kongre merkezi ve otel bulunan bir merkez için önümüzdeki yıl yatırıma başlacağız. Bin 500 kişilik bir kongre salonu inşa edeceğiz. Bu yatırımımızın maliyeti 200 milyon dolar olacak" dedi. Çeçen, ayrıca Balıkesir'de rüzgfar santrali projesi için de çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

ANKA