Garanti Bankası'na konut kredisi

İSTANBUL (İHA) - Yaklaşık 4 yıldır ABD'de mortgage ile ilgili görüşmeler yapan Garanti Bankası yönetimi, 10 yıl vadeli 15 milyon dolarlık konut kredisi aldı.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, kira öder gibi ev alma sistemi (mortgage) Türkiye'nin gündemine girmişken, Garanti Bankası 10 yıl vadeli 15 milyon dolarlık konut kredisi aldı. Son dönemde özellikle emlak sektöründe başlayan canlanmaya bağlı olarak konut projelerinin finansmanında kullanılacak kredi ile ilgili olarak Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, son 4 yıldır ABD'de mortgage konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, bunun ilk meyvesini aldıklarını söyledi.
Egemen, "Son 4 yıldır ABD'de mortgage konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar çerçevesinde OPIC'ten 15 milyon dolar, 10 yıl vadeli kredi aldık. Krediyi veren kuruluş bir Amerikan bankası, National City. Bu banka Amerika'nın yedinci büyük bankası. Bunu 10 yıl vadeli konut kredisi olarak müşterilerimize kullandıracağız. Şartlarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, mortgage sisteminin hukuki altyapısını oluşturacak 'İpotekli Konut Kredisi Taslağı'nın doğru model gibi göründüğünü belirterek, "Öncelikle yasanın çıkması önemli. Ardından bu işte devletin, yabancıların, yerli kuruluşların payının ne olabileceğini anlamalıyız. Ayrıca bu işin işlemesi için kesinlikle vergi teşviklerinin gelmesi lazım. Vergi teşvikleri olmazsa, sistem ölü doğar. Eğer model doğru oturtulursa, biz de bu işte aktif oluruz. Zamanla ipotek bankacılığı birimleri ayrı kuruluşlar haline dönüşebilir. 2005 yılında İpotek Bankacılığı konusunda bir mesafe alabiliriz diye düşünüyorum. 2006-2007'de uzun vadeli konut kredilerinin önünün daha açık olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye'de 2005 yılının ikinci yarısında hayata geçmesi beklenen mortgage sistemi, tüketicilere 30 yıla varan vadelerle ev alma imkanı sağlayacak.