Gastrit belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?

Sağlıksız beslenmenin bir sonucu olan gastrit genelde yetişkinlerde görülür ve hastalığa sebep olan birden fazla etken mevcuttur. Gastrit belirtileri doğru şekilde gözlenip erken tedavi gerçekleştirilirse hastalıktan kurtulmak daha kolay olur.

Genelde yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkan gastrit hastalığı erken müdahale ile hızlıca tedavi edilebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar yüzünden ortaya çıkan gastrit, stres gibi dış faktörler yüzünden de gelişim gösterebilir. Hastalığa zamanında müdahale edilmezse ilerleyen aşamalarda ülsere dönüşebilir ve daha ağır sonuçlar ortaya çıkabilir. Gelin gastrit belirtilerini görelim.

GASTRİT BELİRTİLERİ

Gastrit belirtileri kişiden kişiye değişir ve birçok insanda semptom yoktur. Bununla birlikte, en yaygın semptomlar aşağıdaki gibidir.

Reklam
Reklam

1. Mide ağrısı

Eğer gastrit oluşumu söz konusuysa rastlayacağınız en yaygın belirtilerden biri mide ağrısıdır. Bir şeyler yedikten sonra midede tokluk hissinin oluşmasıyla beraber bir ağrı hissetmeye başlarsınız. Genelde az yemek yeseniz bile ani bir tokluk hissi gelir ve daha fazla yemeye çalıştığınızda ağrı daha da şiddetli bir şekilde sizi rahatsız eder.

2. Kilo kayıpları

Tokluk hissinin erken oluşmaya başlaması, mide ağrıları yüzünden yemeye devam edilememesi gibi sebepler yüzünden gastrit hastalığının başlamasıyla beraber kısa vadede gözle görülür bir kilo kaybı yaşamanız muhtemeldir.

3. Vücut direncinin düşmesi

Beslenme konusunda yaşanan sıkıntı yüzünden vücuda gerekli mineral ve vitamin takviyesini tam anlamıyla gerçekleştiremediğiniz sürece bedeninizin bağışıklık sistemi zayıflamaya devam eder ve vücut direnciniz düşmeye başlar. Direnç düştükçe vücudunuz hastalıklara karşı korunmasız bir hale gelir ve daha kolay hasta olmaya başlarsınız. Bu yüzden gerekli vitamin ve minerallerin takviyesi noktasında doktorunuzdan destek almanız çok önemlidir.

Reklam
Reklam

4. Bulantı ve kusma

Mide ağrılarına rağmen sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edebilmek için bir yandan vücudu yemek yemeye zorlamak elbette istenmeyen reaksiyonları da beraberinde getirecek ve bulantılar ile kusma şikayetleri ortaya çıkmaya başlayacaktır. Gastrit ilerledikçe kusma sıklığında da artış görülür.

5. Sindirim sorunları

Gastrit yüzünden iltihaplanmanın başlamasıyla beraber sindirim sistemi zarar görmeye başlar. Diğer taraftan fazla yemek yiyemediğiniz için mideye az besin gitmesi yüzünden mide sindirecek bir şey bulamaz ve kendi kendine zarar vermeye başlar. Bunun önüne geçmek için doktorlar genelde antibiyotik tedavisine başlamanızı önerir.

6. Siyah renkte dışkı

Hastalık sindirim ve boşaltım sistemlerini de etkilemeye başladığı için dışkı eskiye nazaran daha koyu renkte, hatta siyaha yakın bir tonda çıkmaya başlayabilir.

GASTRİT NEDİR?

Mide zarının iltihaplanması sonucunda gastrit oluşumu gözlenir. Helicobacter adı verilen bakteri iltihaplanmanın ana nedenidir. Bu bakteri mideyi korumaya yardımcı olan asitlerin dengesini bozar ve hastalık ortaya çıkar. Gastrit, Helicobacter dışında bazı dış etmenler yüzünden de meydana gelebilir.

Reklam
Reklam

Gastrit çeşitleri ikiye ayrılır. Kronik türde gastritte hastalık ani bir şekilde oluşmaz. Zamana yayılır ve bu şekilde gelişim gösterir. Kronik gastrit türünde teşhis koymak daha güçtür. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla hastalık kronik bir hal alır, bakteri mideye yerleşir ve toksin salgılamaya başlar.

Akut gastritte ise hastalık kendini kanamalı olarak gösterir. Mide hastalıkları arasında sık rastlanan bir rahatsızlıktır ve kronik gastritten farklı olarak ani bir şekilde oluştuğu bilinir. Akut gastrit sebebiyle sindirim kanalının üst bölgelerinde kanamalar oluşur. Yaş grubu fark etmeksizin herkeste görülme ihtimali vardır.

Peki gastrit geçer mi? Hastalığın tedavisi için doktor tarafından verilen ilaçları doğru bir şekilde kullanırsanız, beslenmenize dikkat ederseniz ve kötü alışkanlıklarınızı bırakıp stresten uzak bir yaşam sürerseniz gastritten kısa vadede kurtulma ihtimaliniz yüksektir. Zaten hastalığın tedavisi ertelendiği sürece negatif etkiler daha şiddetli bir şekilde kendilerini göstermeye başlar.

Reklam
Reklam

ANTRAL GASTRİT NEDİR?

Antral gastrit, muhtemelen mukozada başlayan, genellikle submukoza dahil olan etiyolojisi bilinmeyen mide antral kısmının iltihaplanmasıdır. Hastalık tanısı maalesef sindirim sorunları ortaya çıktıktan sonra konmaktadır. Belirtileri ise şöyledir: Midede gaz birikmesi , midede şişkinlik
ara ara gelen bulantı hissi, hazımsızlık, iştahsızlık, karın ağrısı ve çok yemek yenilmese bile tokluk hissi. Halk arasında mide mikrobu olarak bilinen Helicobakter Pylori , Antral Gastritin en sık sebebini oluşturuyor . Ağız yoluyla bulaşan bu mikrop , öpüşme ile , kişisel eşyaların paylaşılması ile , kontamine ( kirlenmiş ) olmuş gıdalarla bulaşabilir. Aspirin , steroid içermeyen inflamasyon önleyici ve ağrı kesici ilaçlar ( naproksen veya ibuprofen), steroidler, potasyum takviyeleri, demir tabletleri ve kanser kemoterapisi ilaçları antral gastrit sebebi olabilir.

GASTRİT TEDAVİSİ NASILDIR?

1. Antibiyotik ilaçlar
Bakteri yüzünden oluşan gastrit hastalığının tedavisine genelde antibiyotik ile başlanır. Antibiyotiklerin etkisi ile bakteriler imha edilmeye çalışılır. Eğer hastalık çok ilerlemediyse 10-14 günlük bir süreçte düzenli olarak kullanılması ve beslenmeye dikkat edilmesi halinde tedavi sürecini tamamlamak mümkündür.

Reklam
Reklam

2. Asit önleyici ilaçlar
İyileşme aşamasında mideye destek sağlamak amacıyla doktorlar genelde asit önleyici ilaçlar önerirler. Fazla asit oluşumu yüzünden ortaya çıkan mide problemlerini azaltmaya katkı sağlayan ilaçlar sayesinde kendinizi rahatlamış hissedersiniz. Fakat bu ilaçlar yüksek dozda ve uzun süreli kullanıldıklarında ciddi zararlar verebileceği için doktor tavsiyesi dışına çıkmamanız gerekir.

3. Antasit ilaçlar
Bu ilaçlar mide asidinizi nötrlemek için kullanılır. Asidin nötrlenmesiyle ağrılar daha hızlı bir şekilde yok olur. Yan etkileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genelde kabızlık ya da ishal yapma etkisi vardır.

4. Alternatif tıp
Gastrit hastalığında ne yemeli diye merak ediyorsanız gastrit için şifalı bitkiler kullanarak da çözüme ulaşmak mümkündür. Ancak alternatif tıp adına yararlandığınız bu ürünleri doktorunuza sormayı ihmal etmeyin. Zencefil, fesleğen, elma sirkesi, şeytantersi, tuz, nane, papatya, kimyon, muz, koyu yapraklı yeşil sebzeler, meyan kökü, flavonoid içeren yiyecekler gibi birçok besin tedavi sürecinde size yardımcı olur.

Reklam
Reklam

GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER

Hastalığın tedavisi için harcanan süre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hastalığın hangi evrede olduğu, nasıl etkiler bıraktığı gibi birçok faktör göz önüne alınarak tedavi süreci belirlenir. Başlangıç aşamasında olan ve sağlığında ciddi problemler olmayan bir bireyde antibiyotik tedavisi 2-3 hafta sürer ve bu süreçte sağlıklı beslenmeye, stresten uzak kalmaya dikkat edilirse, bir aya kadar hastalığın etkileri büyük ölçüde yok edilir.

GASTRİT DİYETİ NASIL OLMALIDIR?

Gastrit, mide astarının iltihaplanmasını içeren herhangi bir durum için kullanılan ana isimdir. Gastrit akut (aniden olur) veya kronik (zamanla olur) olabilir. Farklı faktörlerin neden olduğu farklı gastrit türleri vardır. Diyetiniz, sindirim ve genel sağlığınız için önemlidir. Midenize koyduğunuz şey sindirim sisteminizin sağlığında bir fark yaratabilir. Örneğin, bazı gastrit formlarına çok sık veya çok fazla alkol içmek neden olur. Bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak ve başkalarını yemek, durumun yönetilmesine yardımcı olabilir. Gastritinizi yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı yiyecekler vardır. Bunlar şöyle: Elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar, balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler, asitleri düşük veya sebzeler gibi daha alkali gıdalar, gazsız içecekler, kafeinsiz içecekler, kombucha, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler size yardımcı olur. Yağ oranı yüksek gıdalar midenin iç tabakasındaki iltihabı kötüleştirebilir. Mideyi tahriş edebildikleri için kaçınılması gereken bazı yiyecekler şunlardır: Alkol, kahve, domates ve bazı meyveler gibi asidik gıdalar, meyve suyu, yağlı gıdalar, kızarmış yiyecekler
karbonatlı içecekler, baharatlı yiyecekler, alerjenik veya semptomatik gıdalar.

Reklam
Reklam

KRONİK GASTRİT NEDİR?

Kronik gastrit, mide astarınız iltihaplandığında ortaya çıkar. Çok fazla alkol tüketmek, bazı ilaçlar, kronik stres veya diğer bağışıklık sistemi sorunları iltihaplanmaya neden olabilir. Enflamasyon meydana geldiğinde, mide astarınız değişir ve bazı koruyucu hücrelerini kaybeder. Kronik gastrit türleri nelerdir? Birkaç tip kronik gastrit vardır ve farklı nedenleri olabilir: A tipi, bağışıklık sisteminizin mide hücrelerini yok etmesinden kaynaklanır. Ve vitamin eksikliği, anemi ve kanser riskinizi artırabilir. En yaygın tip olan Tip B, Helicobacter pylori bakterilerinden kaynaklanır ve mide ülserlerine, bağırsak ülserlerine ve kansere neden olabilir. Tip C, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, alkol veya safra gibi kimyasal tahriş edicilerden kaynaklanır. Ayrıca mide astarı erozyonuna ve kanamaya neden olabilir.

GASTRİTİN NEDENLERİ

1. Sağlıksız beslenme
Beslenme alışkanlığınızın sağlıksız gıdalar içermesi midenizin sağlıklı bir faaliyet göstermesini engellemeye başlar. Düzensiz yeme alışkanlığınızın olması, asitli içecekleri fazla tüketmek, yağlı yemek gibi sebepler yüzünden gastrit oluşumu gözlenebilir.

Reklam
Reklam

2. Kötü alışkanlıklar
Sigara içmek mide bölgenizdeki asidin düzeyini artırır, alkol ise midenin tahriş olmasına sebep olur. Bu yüzden hem alkol hem de sigara gastrit gelişimini hızlandırır.

3. Bakteriler
Gastrit genelde bakteri oluşumuna bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Bakteriler genelde küçük yaşlarda vücuda girer ve yıllar içerisinde etkilerini artırarak hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilirler.

4. İlaçlar
Ağrı kesiciler ve aspirin gibi asidik ilaçlar mideye azımsanmayacak bir zarar verir. Günlük yaşamda önemli yere sahip olan bu ilaçların sadece doktor tavsiyesiyle kullanılması ve aşırı kullanımından kaçınılması gerekir.

5. Hastalıklar
Böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, solunum rahatsızlıkları gibi birçok hastalık kişide gastrit oluşumuna zemin hazırlayabilir.

6. Yaş faktörü
Yaşın ilerlemesi birçok hastalık için daha uygun koşulun hazır olması anlamına gelir. Dikkatli davranmadığınız ve sağlıklı bir yaşam sürmeye özen göstermediğiniz sürece ilerleyen yaşlarda bağışıklık sistemi daha zayıf hale geleceği için gastrit ile karşılaşma ihtimaliniz yükselmiş olur.

7. Stres
Fazla stres, vücudun birçok bölgesine zarar verdiği gibi midede de bazı hasarlara sebep olabilir. Hem stres yüzünden beslenme alışkanlıkları değiştiği için hem de vücudun sistemleri negatif etkilendiği için gastrit gelişme ihtimali yükselir.