Gaün’de 100. Nakil Kutlama Ve Bilgilendirme Toplantısı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Organ Nakil Merkezi tarafından Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumunda “100. Nakil...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Organ Nakil Merkezi tarafından Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumunda “100. Nakil Kutlama ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Organ Nakli Merkezinin 100. organ nakli nedeniyle hazırlanan kısa film sonrasında Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından programın açış konuşması yapıldı. Konuşmasına “Bir organ bir hayat kurtarır” diye başlayan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, “Göreve geldiğimiz ilk günlerde hedeflerimizden bir tanesi organ nakli konusunu mutlaka öne çıkartıp, organ naklini gerçekleştirmekti. Bunun için yönetici olarak ne yapmamız gerekiyorsa yapacağımızı ve her türlü imkanın emirlerine amade olduğunu belirttik. Bir orkestra ahengi içerisinde çalışma arkadaşlarımızla birlikte, uyum içerisinde çalışmalara başladık ve 9 ay içerisinde ilk organ naklini gerçekleştirdik. Türkiye’de organ nakli konusunda sayısal olarak değil ama komplikasyonları bakımından en iyi merkezlerden birisi olduğumuzu söyleyebilirim. Kaliteyi de içerisinde barındıran bir sayısal yükseliş içerisindeyiz. Dengeli, düzgün, ayakları sağlam basan bir yükseliş trendini yakalamış durumdayız. Gelecekte sadece Gaziantep ve bölgesi için değil, bu bölgede uluslar arası bir merkez olacağız. Bundan hiç şüphem yok. Tüm arkadaşlarımızla birlikte, bu ahenkli çalışmanın ürünü olarak çok güzel çalışmalara imza atacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sacid Çoban ise, Üniversitede 100. organ naklini gerçekleştirmenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Çoban, 2009 yılında başlamış olan organ naklinde son iki ayda 12 canlıdan 1 tane de kadavradan nakil geçekleştirildiğini, karaciğer naklinde ise son iki ayda bir tanesi canlıdan ve iki tane de kadavradan olmak üzere üç nakil gerçekleştirildiğini kaydetti.

Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Usalan da, Türkiye’de kronik böbrek hastası sorununun yüzde 15,7 olduğunu ifade ederek, her 6-7 yetişkinden birinin kronik böbrek hastalığı sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve yaklaşık 7 buçuk milyon insanın bu rahatsızlıktan etkilendiğini belirtti.

Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Gülşen ise, “Bir ülkenin gelişmişliğini gösteren ana parametresi ülkenin fabrikaları, ekonomisi hatta üniversite sayısı, okuma - yazma oranı değil, teknoloji ve silah hiç değildir. Bunun tek bir göstergesi var bebek ölüm hızı. Bebek ölüm hızını düşük gösteren ülkelere biz gelişmiş ülkeler diyoruz. Bütün eforumuz insanı yaşatmak olduğuna göre karaciğer naklini yapan üniversiteleri de bu bağlamda diğer üniversitelerden farklı görmek gerekir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Adana Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Nezahat Bingöl, 9 ilde hizmet verdiklerini söyleyerek, “Türkiye’de başarılı ilk organ nakli 1975 yılında bir annenin oğluna verdiği böbrek nakliyle gerçekleştirildi. Daha sonra hızlı bir şekilde nakil merkezleri sayısı ve organ naklinde gelişmeler sağlandı. Önceleri parmakla gösterilecek kadar az olan nakil merkezleri günümüzde oldukça artmıştır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: