Gaün’de ‘atatürk Ve Cumhuriyet’ Konulu Konferans Düzenlendi

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yılı nedeniyle düzenlenen ‘Cumhuriyet Şöleni’ etkinlikleri çerçevesinde ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu konferans...

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yılı nedeniyle düzenlenen ‘Cumhuriyet Şöleni’ etkinlikleri çerçevesinde ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu konferans gerçekleştirildi.

GAÜN Fen - Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa, Gaziantep Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü konuşmacı olarak katıldı. Cumhuriyetin çok eski tarihsel sürece dayalı gelişiminin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Tansü, ilk Cumhuriyetin Roma’da teşekkül ettiğini belirterek, “28 Ekim akşamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çankaya Köşkünde topladığı haziruna yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz İsmet Paşa gel tasarıyı yaz dediğinde Türkiye Devletinin yönetim şekli Cumhuriyet’tir diye başlayan yasa tasarısını İsmet Paşa ve 50 arkadaşı kaleme aldı” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de Cumhuriyetin ya da demokrasinin ilk esaresinin Senedi İttifak olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Tansü, II. Meşrutiyet ortamında özellikle 1905’den sonra Cumhuriyet fikrinin yoğun bir şekilde Türk aydınları tarafından tartışıldığını belbirterek, “Alemdar Mustafa Paşa III. Selim’i tekrar tahta oturttuğunda, İstanbul’a ordusuyla yürüdüğünde merkezi otoritenin kurulmuş gücüne karşı II. Mahmut Senedi İttifak’ı imzalıyor. Ayanlar biz sana sadakat göstereceğiz, o da ben artık sizi öldürmeyeceğim, sizin isteklerinizi kabul edeceğim diyor. Senedi İttifak’ın mürekkebi kurumadan II. Mahmut bütün ayanları öldürtüyor ama belge olarak demokrasi tarihimizin en önemlileri arasındadır” şeklinde konuştu.

Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığına her seçimde milletvekili olarak girdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Tansü, konuşmasını şöyle tamamladı, “29 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi çoğunlukla Cumhuriyeti ilan ettiğinde aslında pek çok şart yerine gelmiştir. Meclis milletvekili Mustafa Kemal Paşa’yı Cumhurbaşkanı seçmiştir. Bu konuda da Atatürk’ün eşsiz demokrasi anlayışından bahsetmek gerekiyor. Kimsenin kendisine hiçbir şey sormadığı dönemde meclisle çalışmayı tercih etmiştir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: