GAÜN'de Konferans

Gaziantep Üniversitesi'nde (GAÜN) "Naif Sanat ve Nuri Abaç" konulu konferans düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi'nde (GAÜN) "Naif Sanat ve Nuri Abaç" konulu konferans düzenlendi.

GAÜN'den yapılan açıklamaya göre, "Anadolu'ya yolculuk sergileri" adlı proje kapsamında Prof. Mehmet Özol tarafından "Naif Sanat ve Nuri Abaç" konulu konferans düzenlendi.

Özol, konferansta yaptığı konuşmada, naif resim tanımının 1752 yılında Hollanda'da oluştuğunu belirterek, bu sanatın resimle ayrı paralelde giden ancak kendi temel özellikleri ve sürekliliği hiç değişmeyen bir karaktere sahip olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Naif resmin kökünün "romantizme" dayandığını anlatan Özol, şunları kaydetti:

"Naif resim, Türkiye'de Cumhuriyet döneminde sanata verilen önem sayesinde ve yurt dışına giden sanatçıların görgüleriyle beslenmiştir. Naif resim, masalsı bir anlatıma sahiptir. Figürlerin daha çok profilden ve cepheden resmedilmesidir. İnce duygu ve düşünceyi yansıtan bir anlatımı vardır. Bazı sanatçıların naifliğini kabul etmiyorum. Çünkü sanat ortamında sanatsal bakımdan küçümsenecekleri endişesi duymaktadırlar. Oysa bu çok yanlış ve olmaması gereken bir algılamadır."

Ressam Nuri Abaç'ın çeşitli illerde açılan 130'u aşkın karma sergide yer aldığını belirten Özol, sanatçının eserlerinde konuların hayal gücüne dayalı gerçek üstü değerler taşığını kaydetti.

Muhabir: Kemal Karagöz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: