GAÜN'de Panel

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Üniversitesi'nde (GAÜN) "20. Bilim Kültür Sanat Günleri" kapsamında, "Coğrafyadan Edebiyata" adlı panel düzenlendi.

GAZİANTEP "20. Bilim Kültür Sanat Günleri" kapsamında, "Coğrafyadan Edebiyata" adlı panel düzenlendi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı panel mühendislik fakültesinde gerçekleştirildi. Türk, dilin tarihini konuşurken milletin tarihini de gözden geçirmek gerektiğini ve Türkçe'nin başlangıcıyla ilgili bir tarih söylemenin mümkün olmadığını vurguladı. Türkçe ile ilgili ilk verilerin Sümer metinlerinde görüldüğünü ifade eden Türk, şunları kaydetti: "Sümer metinlerinde Türkçe kelimeler var. Bu coğrafyada yaşayan insanlarla Türkler'in ve Türkçe'nin ilişkisinde iki şey akla gelir. Birincisi, Mezopotamya coğrafyasına komşu bir yerde Türkler de yaşıyordu ki Sümerlerle dil etkileşmesi oldu ve birbirlerinden kelime alışverişi yaptılar. İkincisi, Sümerler Türkler'in yaşadığı başka bir coğrafyadan göçüp bu coğrafyaya gelmiş olabilir." Türk, Türkler de hakim olma, yönetme, geniş topraklara sahip olma duygularının çok erken zamanlarda oluştuğuna dikkati çekti. Şahin de dil, edebiyat ve coğrafya münasebeti konusunda dünya edebiyatındaki ilk ciddi çalışmaların 18. Yüzyılda yapıldığını ifade etti. Edebiyatın inşasında coğrafyanın büyük önemi olduğuna işaret eden Şahin, "İnsan psikolojisini biçimlendiren faktörlerden birisi de coğrafyadır. İstanbul'un coğrafyası klasik edebiyatın ve modern edebiyatımızın inşasının temelinde önemli bir faktör. Bir milletin yaşadığı coğrafyayla kültürü arasında doğrudan bir münasebet var" değerlendirmesini yaptı. Panelin sonunda GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu tarafından günün anısına panelistlere hediye takdim edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz