Gazeteciler Adliye Önünde Eylem Yaptı

Edirne'de görev yapan gazeteciler, sosyal medya aracılığıyla mesleklerine hakaret ettiği öne sürülen bir avukatı protesto amacıyla Edirne Adliyesi önünde eylem

Edirne'de görev yapan gazeteciler, sosyal medya aracılığıyla mesleklerine hakaret ettiği öne sürülen bir avukatı protesto amacıyla Edirne Adliyesi önünde eylem yaptı.

Gazeteciler ellerindeki dövizlerle, kendilerine sosyal medya aracılığıyla hakaret ettiğini öne sürdükleri Avukat İsmail Kıray'ı, fotoğraf makinelerini yere bırakarak protesto etti.

Grup adına basın açıklaması yapan Balkan Gazeteciler Birliği Başkanı Ali Soydan, gazetecilerin mesleklerini şeref ve onurlarıyla yaptığını söyledi. Zor şartlar altında çalışan basın mensuplarına bir hukuk adamınca yapılan yakıştırmaların hoş olmadığını ifade eden Soydan, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Mesleğini şerefiyle, onuruyla, halkın haber alma özgürlüğüne aracılık etmek için icra eden gazeteciler, karda, kışta, sıcakta, ayazda, herkes evinde uykudayken ya da hafta sonu izin yaparken, nerede bir olay varsa oradadır. Bu meslek aşktır bir sevdadır bu yüzden de tüm zorluklarıyla seviyoruz mesleğimizi. Bu yüzden kimsenin dil uzatmasına izin vermeyiz. Rencide ettirmeyiz, aşağılayıcı sözler kullanmasına karşı dururuz. Çünkü herkesin yaptığı, alın teri döktüğü mesleği kutsaldır.

Adalet dağıtıcısı bir kişinin, hak ve özgürlükleri en iyi bilmesi gereken bir zatın, mesleğimize dil uzatması kamuoyunca da hoş karşılanmamıştır. Sayın Kıray, 'ucuz fotoğraf makinelerini boynuna asanlar' diye nitelediği basın mensupları ile aklınca dalga geçmeye çalışmıştır. Ancak Kıray şunu unutmamalıdır ki; onu okutan öğretmeninin tuttuğu tebeşir 50 kuruş, doğumunu gerçekleştiren doktorun kullandığı stetoskop 60 lira... O halde meslek erbaplarının kullandıkları aletlerle insanları rencide etmek pek akıl karı olmasa gerek."

Reklam
Reklam

-"Her meslek temsilcisi değerlidir"-

Kıray'ın, basın mensuplarına özür borcu olduğunu belirten Soydan, "Hepimizin boynunda belki de avukat beyin kazancının çok çok altında makineler var. Ancak o makineleri boynuna takanların fiyatı yok, kişilikleri, onurları satılık değil. Öyle olsaydı bugün size karşı durmaz, sessiz kalırlardı. Sizin ağzınıza alabildiğiniz kaba sözleri biz sarf etmeye utanıyoruz. O yüzden hakaretlerinizin, yaşını başını almış, bir hukuk adamı olarak yakışıp yakışmadığını, öncelikle baro başkanına ve sonra da avukat arkadaşlarınıza sorun. Anket yaptırın bakalım kaç kişi size bravo diyecek" diye konuştu.

Protestolarını alkışlarla bitiren basın mensupları Edirne Baro Başkanı Özgür Yıldırım'ı ziyaret etti.

Yıldırım, tüzel bir kişilik olan baro başkanlığının bu konuda özür dilemeyeceğini, basın mensuplarının haklarını hukuk yoluyla aramalarını söyledi.

Protesto gösterisine Trakya Gazeteciler Derneği, Trakya Spor Yazarları ve Gazetecileri Derneği, siyasi parti temsilcileri destek verdi.

Reklam
Reklam

-Milletvekili Gürkan'dan kınama-

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, basın mensuplarının protestosunun ardından basın mensuplarını arayarak, gazetecilere yönelik yapılan eleştiri boyutu aşan sözler nedeniyle, durumu kınadığını belirtti.

-TSYGD'den açıklama-

Kıray'ın sosyal medya yoluyla basın mensuplarına hakaret ettiği iddiaları üzerine Trakya Spor Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TSYGD) kınama mesajı yayımladı.

TSYGD Başkanı Levent Takan, yayımladığı mesajda, Yıldırım ve Kıray'ın basın mensuplarından özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

Görevi halkın haber alma hakkını sağlayabilmek olan basın mensuplarına yapılan sözlü ya da fiili saldırılara bir yenisinin eklendiğini ifade eden Takan, şunları kaydetti:

"Kullandığı tüm sözleri kendisine iade ediyoruz. Belli ki kullandığı bu sözler kendisine yabancı değil ve herkesi böyle zannediyor. Ayrıca belirtmekte yarar var ki; herkesin her söylediği söz, açıklama, mutlaka yayınlanacak değildir. Bunun haber değeri taşıyıp taşımadığına o gazetenin, yayın organının sorumluları karar verir."

Reklam
Reklam

Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz