Gazetecileri Koruma Komitesi'nin yıllık raporunda, Irak savaşının son çeyrek yüzyıl içinde gazeteciler açısından en ölümlü savaş olduğu bildirildi.
Merkezi New York'ta bulunan Komite'nin raporunda, Irak'ta geçen sene görev başında 22, bu yıl 1 kişinin öldüğü, böylece savaşın başlamasından bu yana ölen gazetecilerin sayısının 61'e çıktığı belirtildi. Raporda, bu sayının, örgütün 24 yıllık tarihinde bir savaşta ölen gazeteci sayısı açısından saptadığı en yüksek sayı olduğu
kaydedildi.
50'nin üzerindeki ülkede gazetecilere uygulanan baskılar ve saldırıların yer aldığı "Basına Saldırılar 2005" raporunda, ABD'nin gazetecileri hapse atan ülkeler arasında başlarda bulunduğu bildirildi. ABD, listede Myanmar ile birlikte altıncı sırada yer alıyor.
Listede demir parmaklıklar ardında 32 gazeteciyi tutan Çin birinci sırada, Küba ikinci sırada (24), Eritre üçüncü sırada (15) ve Etiyopya dördüncü sırada (13) geliyor. Rapora göre, geçen yıl 24 ülkede toplam 125 gazeteci hapse atıldı.
Lübnan, Libya ve Irak'ta bağımsız gazetecilerin suikastlarla tehdit edildiği belirtilen raporda, gazetecilerin öldürülmesiyle ilgili olayların yüzde 90'ında faillerin gereken cezaları almadığı ifade edildi.
Raporun Türkiye bölümünde de, "Türklüğü alenen tahkir ve tezyif etmek" suçundan hakkında TCK'nın 159. maddesine göre dava açılan ve daha sonra beraat eden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in yargılanması süreciyle ilgili bilgi verildi.
Komitenin raporunda, Türkiye'de yasaların, son yasal reformlardan sonra da, çalışmalarından dolayı gazetecilerin kovuşturmaya uğramasına ve hapsedilmesine olanak tanıdığı görüşü savunuldu.