Gazetecilere 34 bin euroluk tazminat

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir grup gazetecinin Türkiye’ye karşı açtığı davada ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine hükmedildi ve Türkiye’nin 34 bin 200 euro manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Gündem, Yedinci Gün, Haftaya Bakış, Yaşamda Demokrasi ve Gerçek Demokrasi gazetelerinin sahibi, müdürü, baş editörleri, haber yönetmenleri ve muhabirleri olan, Lütfi Ürper, Ali Turgay, Hüseyin Aykol ve Hüseyin Bektaş’ında aralarında bulunduğu 19 gazete çalışanı, ifade özgürlüğünü ihlal ettiği ve sansür uyguladığı gerekçesiyle Türkiye’ye açtığı davayı kazandı.

-YAYINLARI DURDURULMUŞTU

Söz konusu beş gazete, PKK propagandası yaptıklarına hüküm verilerek Terörle Mücadele Yasası kapsamında 15 günden 1 aya kadar değişen sürelerle yayımları durdurulmuştu.

Reklam
Reklam

AİHM ise, söz konusu kararın demokratik olmadığını not ederek “demokratik bir topluma uygun olmayan” bir sansür olarak değerlendirdi.

Şikayette bulunan gazeteciler, toplam 105 bin 000 euroluk manevi tazminat talep etmişti ancak Mahkeme her bir davacıya bin 800 euro manevi tazminat verilmesini kararlaştırdı. Böylece Türkiye, toplam olarak 34 bin 200 manevi tazminat ödemek zorunda kalacak.

Bu arada, Türkiye, davacıların mahkeme masrafları için de toplam 2 bin euro da ödeyecek.

ANKA