Gazetecilere "Yeni TCK" güvencesi

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, basını 'potansiyel suçlu' gibi görmediklerini belirterek, "1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) bize mahsus, batı ülkelerinde olmayan, ilk defa bizim tarafımızdan ihdas edilmiş herhangi bir durum söz konusu değildir" dedi.

Çiçek, TÜBİTAK tarafından ceza infaz kurumlarının kütüphanelerinin zenginleştirilmesi ve çeşitli düzeylerde öğrenim gören hükümlü ve tutuklu öğrencilere kaynak olması amacıyla bağışlanan kitaplarla ilgili Adalet Bakanlığı Ek Bina Konferans Salonu'nda düzenlenen törenin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı, 'Anayasa Mahkemesi Mustafa Bumin'in kuruluş yıldönümü törenindeki konuşmayı emeklilik yaşı 65'ten 67'ye çıkarılmadığı için yaptığı söyleniyor. Sizin böyle bir talepten haberiniz var mı?' yönündeki bir soru üzerine Çiçek, "Biz hukuk adamıyız. Delil yoksa onun üzerine hüküm tesis etmeyiz. Onun için iddialara cevap vermek yerine daha farklı şeyler söylemeyi tercih ederiz" dedi. Konunun yeterince konuşulduğunu belirten Çiçek, "Bir konuyu olduğundan çok gündemde tutmak da ülkeye fayda getirmez. Türkiye'nin daha pek çok işi var, üzerinde yoğunlaşmamız gereken konular, olaylar, işler var. Onlar üzerinde yoğunlaşalım. Her işi tadında bırakalım" dedi.

Reklam
Reklam

1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan Basın Yasası ve yeni TCK ile ilgili bir soruya ise Çiçek, basının bilgi edinme hakkı için ne kadar önemli olduğuna yürekten inandığını kaydederek, "Size ve mesleğinize saygı duyuyoruz" ifadesini kullandı. Çiçek, bu tür düzenlemelerde kişi hak ve özgürlüklerini korumayı ve kamu düzenini sağlamayı amaçladıklarını vurgulayarak, "Yasaları yaparken icat yerine ülkelerdeki uygulamaları dikkate aldık. Her işte eksiklikler olur. Bu nedenle de yeni TCK'yı gözden geçirdik. Yeni TCK'da Basın Yasası'na aykırı düzenleme bulunmuyor" diye konuştu.

"BASINI POTANSİYEL SUÇLU GİBİ GÖRMÜYORUZ"

Gazetecileri sıkıntıya sokacak bir düzenlemenin söz konusu olmadığını bildiren Cemil Çiçek, şunları kaydetti:

"Olumlu yazı nasıl takdire şayansa olumsuz yazıların da kişi hak ve özgürlükleri, kişilerin kazanımları üzerinde ne kadar olumsuz tesirleri olduğu ortadadır. Yasal düzenlemeler, AB müktesebatıyla ilgilidir ve benzer uygulamalar AB ülkelerinde de bulunmaktadır. Bize mahsus, batı ülkelerinde olmayan, ilk defa bizim tarafımızdan ihdas edilmiş herhangi bir durum da söz konusu değildir. Biz basın mensuplarını da potansiyel suçlu olarak görmüyoruz."

Reklam
Reklam

Çiçek, Cemal Kaya'nın milletvekilliğinden istifasının hatırlatılması üzerine, istifanın tek taraflı bir işlem olduğunu, kişinin kendisini tayin edeceğini belirtti. Çiçek, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Yıldız'ın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezlekenin ne zaman TBMM'ye gönderileceğinin sorulması üzerine ise, bu tür dosyaları eksiklik yoksa bir saat bile bekletmediklerini ifade ederek, "Yıldız'ın dosyasında eksiklik bulunuyor. Bu eksikliğin tamamlanması için ilgili savcılıkla görüştük. Bu eksiklikler tamamlanınca dosyayı TBMM'ye göndereceğiz. Bekletme, göndermeme gibi bir durum olamaz. Kendi partimizden arkadaşlarımızın dosyalarını dahi çok acele şekilde meclise göndeririz" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nükhet Yetiş'in TÜBİTAK'a üye seçimini düzenleyen yasa tasarısına yönelik eleştirilerinin anımsatılarak, buna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Türkiye, büyük bir kurumdur ve kurumaları yerleşmiştir. Her kurumun yapacağı görevler bellidir. TÜBİTAK 40 yıldır olduğu gibi bundan sonra da bilim ve teknolojiyi toplumun yararına sunma görevine devam edecektir" dedi.

Reklam
Reklam