Gazetecileri Koruma Örgütü'nden Erdoğan'a ağır eleştiri

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nden (CPJ),Başbakan Erdoğan'ın CNN muhabiri İvan Watson'a yönelttiği ağır sözlerine sert tepki gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğa'ın CNN muhabiri İvan Watson için sarf ettiği "dalkavuk","ajan" gibi ağır eleştirilere New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nden (CPJ) sert tepki geldi. Örgüt,Erdoğan'ın sözlerinin "alarm" yarattığını, gazetecileri "gerçek bir risk" altına soktuğunu savundu ve Türk yetkililerden bu tür açıklamalar yapmaktan kaçınmalarını istedi.

CPJ Avrupa ve Orta Asya Programı Koordinatörü Nina Ognanova imzası ile yapılan açıklamada Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin "alarm" yarattığını öne sürerken Erdoğan'ın ifadelerininWatson'un Cumartesi günü Gezi gösterilerinin 1. yıldönümünde yaşananları yansıtırken "kısa bir süre için gözaltına alınması"nın ardından geldiğine dikkat çekiliyor.

Reklam
Reklam

"Erdoğan'ın sözleri, gazetecileri gerçek bir risk altına sokmasaydı, bu sözler bir paranoyanın dışa vurumu olarak komik olurdu" gibi ağır bir eleştiriye yer verildiği açıklamada "Başbakanı ve tüm Türk otoriteleri,medyanın düşmanlarını cesaretlendiren ve basın üzerinde buz gibi bir etkisi olan bu tür sorumsuz ifadelerden kaçınmaya çağırıyoruz" deniliyor.

CPJ,İstanbul'daki olaylar sırasında bazı Türk gazetecilere uygulanan şiddete de dikkat çektiği açıklamasını,"Türk güvenlik güçlerini, protestoları izleyen gazetecilere şiddet uygulamaya son vermeye ve onlara engel veya taciz olmadan protestoları izlemeye izin vermeye çağırıyoruz" sözleriyle noktaladı.

Bir eleştiri de EFJ'den

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türk güvenlik güçlerinin Gezi gösterilerinin 1. yıldönümnde gazetecilere yönelik "yeni şiddet dalgası"nı eleştirirken gazetecilerin işini yaparken "yine dövüldüğünü, gözdağı verildiğini, hakaret edildiğini ve yaralandığını" söyledi.

EFJ, ABHaber tarafından yansıtılan bildiride İstanbul ve Ankara'da işini yaparken "polisin saldırısına uğrayan" gazetecilerin arasında CNN muhabiri İvan Watson, İtalyan gazetecisi Piero Castellano, Ahmet Şık, Erdal İmrek, Atilgan Özdil ve Meltem Aslan'ı saydı.

Reklam
Reklam

Bildiride "Hükümet, geçmişteki tecrübelerinden, profesyonel gazetecilere saldırarak, iletişim araçlarını yasaklayarak, insan hakları savunucularına gözdağı vererek ve tehdit ederekbir ülkeyi asla yaşamak için daha iyi bir yer haline getirmeyeceğini öğrenmeliydi" eleştirilerine yer veriliyor.

(ANKA)