Gazetecilerin duruşmasında gerginlik

İSTANBUL (İHA) - Ermeni Konferansı'nın durdurulmasına ilişkin yazıları nedeniyle haklarında dava açılan 5 gazeteci bugün hakim karşısına çıktı. Mahkeme başkanı, gergin geçen duruşmanın ardından dosyanın tümüyle Cumhuriyet Savcılığı'na devredilmesine karar vererek duruşmayı 11 Nisan 2006 tarihine erteledi. İfadeleri alınan gazeteciler, sadece eleştiri yaptıklarını, devletin yargı organına hakaret etmediklerini belirtirken, mahkemeyi izleyen Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendıjk, "Düşünceye engel yasalar kaldırılsın" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada gazeteciler İsmet Berkan, Murat Belge, Haluk Şahin, Hasan Cemal ve Erol Katırcıoğlu hazır bulundu. Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, İstanbul Tabipler Odası Başkanı Gencay Gürsoy, Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz, Hukukçular Birliği üyeleri ve Uluslararası Kalemler Dünya Birleşik Yazarlar Derneği üyeleri de duruşmayı takip etmek üzere adliyeye geldi.

Mahkeme başkanı iddianameyi okumaya başladığı sırada Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz'in müdahalesiyle karşılaştı. Kerinçsiz, "Duruşmada hangi sıfatla burada oldukları belli olmayan yabancı kişiler var. Mahkemenin güvenliği için bunların dışarı çıkarılmasını istiyoruz" dedi. Mahkeme başkanının, "Biz ilk defa böyle bir duruşma yönetmiyoruz. Herkesin duruşmayı seyretmeye hakkı var. Buna engel olamayız" demesi üzerine, Hukukçular Birliği avukatları taleplerinin yerine getirilmesini istedi. Daha sonra müdahil avukatlarından Turgut Kazan'ın, "Burada birileri sanıkları baskı altına almaya çalışıyor" sözü üzerine Kerinçsiz, "Sensin birileri. Bize birileri diye hitap edemezsin" şeklinde tepki gösterdi. Bunun üzerine Hukukçular Birliği üyesi yaklaşık 20 kişi hep birlikte, "Birileri sizsiniz terbiyesizler" diye bağırmaya başladı. Mahkeme başkanı, Çevik Kuvvet'ten yardım isteyerek, Hukukçular Birliği avukatlarından Hanefi Altaç'ın dışarı çıkarılmasını istedi. Mahkeme salonuna gelen Çevik Kuvvet ekipleriyle Hukukçular Birliği üyeleri arasında gergin anlar yaşandı.

Reklam
Reklam

Duruşmaya, verilen aranın ardından devam edildi. Yaklaşık 4 saat süren duruşmada mahkeme heyeti sanıklara savunmalarını sordu. Sanık konumundaki gazeteciler, devletin yargı organlarına hakaret etmediklerini söyledi. Erol Katırcıoğlu, "O yazıyı suç işlemek için yazmadım. O yazım bir eleştiridir. Ben öğretim üyesiyim. Ermeni Konferansı'nın iptal edilmesini, düşünce özgürlüğü ve üniversite özerkliğine aykırı olduğu için eleştirdim" diyerek, 3 sayfadan oluşan yazılı savunmasını mahkeme başkanına sundu. Diğer sanıklar da, yazılarını eleştiri amaçlı yazdıklarını ifade etti.

Tüm sanıkların avukatı olarak söz alan Nuran Çalışkan ise, "İddianame 2 ay içinde hazırlandı. İddianamenin kabul edilmesi sırasında zaman 2 ayı geçti. Basın Yasası'na göre bu tür iddianamelerin 2 ay içinde kabul görmesi lazım. Sürenin 2 ayı geçmesinden dolayı davanın düşürülmesini talep ediyoruz. Gazeteler çıkmadan önce bağlı oldukları savcılıklara gönderilmektedir. Bir dava açacak kişi varsa, o da basın savcısıdır. Müşteki konumunda olduğunu iddia eden Hukukçular Birliği'nin herhangi bir müştekiliği söz konusu değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Mahkeme başkanının savcıya mütalaasını sorduğu sırada Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz müdahalede bulundu. Kerinçsiz, "Biz müştekiyiz. Bizi neden dinlemiyorsunuz? Savunma avukatları bir iki saattir konuşuyorlar. Neden bize müsaade etmiyorsunuz? Mahkemeyi ret ve geri çekilme dilekçelerimizin kabulünü istiyoruz" diyerek mahkemeyi taraflı davranmakla suçladı. Savunma avukatları, Kerinçsiz'in mahkeme heyetine hakarette bulunduğu gerekçesiyle ifadelerinin zapta geçirilmesini istedi. Avukatlar bir süre sözlü olarak tartıştı. Sözlerinin zapta geçirilmesinin ardından tekrar müdahale eden Kerinçsiz, "Sizin çağırdığınız polisler benim avukatlık cübbemi yırttı, buradaki sandalyeyi kırdı. Bunun da zapta geçirilmesini istiyorum. Neden bunu zapta geçirmiyorsunuz?" diye bağırdı.
Gergin geçen duruşma sonunda mahkeme başkanı, verilen dilekçelerin ve taleplerin incelenmesi için Cumhuriyet Savcısı'nın süre talebini değerlendirerek, dosyanın tümüyle Cumhuriyet Savcılığı'na devredilmesine karar verdi.

Reklam
Reklam

Duruşma 11 Nisan 2006 tarihine ertelendi.
Duruşma çıkışında bir açıklama yapan Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, "Hem davayı izlemek, hem de dayanışmada bulunmak için buraya geldim. Düşünceye engel yasalar kaldırılsın. Bu dava da Orhan Pamuk hakkındaki dava gibi düşecektir" dedi.
Duruşma sonunda katılımcılar, polisin güvenlik önlemleri altında adliyeden ayrıldı.