Gazetecilerin Yıpranma Hakkının İadesini Bekliyor

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, basın mensuplarının, 2008 yılında kaldırılan yıpranma payı hakkına...

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, basın mensuplarının, 2008 yılında kaldırılan yıpranma payı hakkına yeniden kavuşmaları için her platformda çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Konuyla ilgili İHA Muhabirine açıklamada bulunan Esendemir, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 10 Ocak Basın Bayramı'nda "Gerekeni yaparız" sözü verdiği basın mensuplarının yıpranma hakkı konusunda, geçen yıla nazaran kayda değer gelişmeler olduğunu ve meslektaşları adına ümitli olduklarını belirtti.

Basında yıpranma hakkının iptal edildiği tarihten bu yana konuyla ilgili mücadelelerini her platforma sürdürdüklerini, yapılan haksızlığı dile getirdiklerini anlatan Esendemir, "Dünyada zor meslekler kategorisinde ilk sıralarda yer alan basın çalışanlarının yıpranma payı bir ödül değil haktır. Anadolu'da çalışan basın mensupları ekonomik ve sosyal açıdan zor şartlar altında çalışıyor. Emekli olduktan sonra bir gazeteci ruhen ve bedenen yorgun olur, başka bir işte çalışma şansı bulamaz. Bu nedenle yıpranma payı geri getirilmelidir" dedi. Esendemir, yurt çapındaki tüm cemiyetlerle birlikte siyasi temsilcilere bu konunun önemini anlattıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

"İSTANBULDAKİLER ANADOLUYU UNUTUYOR"

Başkan Cafer Esendemir, yıpranma hakkı konusundaki ortak hareket ruhunun sendikalaşma konusunda gösterilmemesinden de yakınarak, " İstanbul'daki köşe yazarlarımız, bulundukları konuma geldikten sonra, Anadolu'daki muhabirlerin basın kartı, yıpranma hakkı ve sendika mücadelesi konusundaki çalışmalarına gereken desteği vermiyorlar" diye konuştu.

Gazetecilere kadro haklarının hemen verilmediğini, bu süreçte gazetecilerin çok yıprandığına dikkat çeken Esendemir, gazetecilerin sendikal hakları bulunmadığından, kaderlerinin patronların iki dudağı arasında olduğuna dikkat çekti. Esendemir, özellikle yerel basından çok büyük destek bekleyenlerin aynı desteği yerel basına göstermediğinin altını çizerek, "Kurum ya da kuruluşlar, her durumda yanlarında olan basına, ilan veya reklam konusunda gereken özeni göstermiyor" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: