Filipinler’in güneyinde, bir yandan iktidar mücadelesi yapan aşiretlerin, bir yandan Katolik devletten bağımsızlık kazanmak isteyen İslamcı militanların kıskacında bulunan Maguindanao bölgesi, benzeri görülmemiş bir katliama sahne oldu.
2010 mayısında yapılacak yerel seçimlerde valiliğe aday olan “Toto” lakaplı İsmail Mangudadatu’nun destekçilerinden oluşan konvoy, “düşman” aşiretin kontrolündeki bölgeden geçerken saldırıya uğradı.
100 kadar silahlı militan, çoğu siyasetçi veya gazeteci olan 51 sivilin bulunduğu konvoyu önceki gün otoyolda durdurdu. Esir alınanlar, aşiretin adını taşıyan Amputuan kasabası yakınlardaki bir dağın eteklerine götürülüp kurşuna dizildi. Toplu mezar dün bulundu.
Karısını gönderdi, kurtuldu
Konvoy, Mangudadatu adına seçim için resmi başvuruyu yapmaya gidiyordu. “Gelirsen seni öldürürüz” şeklindeki tehditler nedeniyle seçim konvoyunda bizzat bulunmayan ve yerine karısını gönderen vali adayı Mangudadatu, katliamın arkasında, bölgede hakim olan Amputuan aşiretinin olduğunu öne sürdü. Mangudadatu, “Bu planlanmış bir katliam. Toplu mezarı çok önceden kazılmış” dedi.
Vali mi öldürttü
Görgü tanıkları, pusu kuran yerel milislerin mevcut Vali Andal Ampatuan’a bağlı olduğunu, aralarında hükümete bağlı askerlerin de bulunduğunu iddia ettiler. Bizzat Ampatuan’ın ve oğlunun da saldırganlar arasında bulunduğu savunuldu.
İki Müslüman aşiret iktidar savaşında
* Güneydoğu Asya’nın 92 milyon nüfuslu takımada ülkesi Filipinler’de halkın yüzde 90’ı Hıristiyan. Yüzde 5-10 oranındaki Müslümanların en yoğun yaşadığı bölgelerden biri, katliamın gerçekleştiği Maguindanao’nun da bulunduğu Mindanao eyaleti.
* Bu eyalette, 33 bin mensubu bulunan Ampatuan aşireti ile 24 bin nüfuslu Mangudadatu aşireti arasında uzun süredir iktidar mücadelesi yaşanıyor. Ülkenin en yoksul ama en bol silah bulunan bölgesini 2001’den beri yöneten Ampatuanlar, Devlet Başkanı Gloria Arroyo’ya yakın.
* Katoliklerden bağımsızlık için mücadele eden Müslüman ayrılıkçıların 1970’lerden beri bölgede sürdürdüğü isyanlarda 120 bin kişi öldü. Demokratik yönetime rağmen Filipinler, gazetecilere karşı şiddetin en yaygın olduğu ülkelerden biri.
En büyük gazeteci kıyımı
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, saldırının, “tarihte bir defada en çok gazetecinin öldüğü olay” olduğunu açıkladı. İnternetten yayınlanan ABD merkezli Huffington Post Gazetesi de, olayı, “gazeteciliğin en kötü günü” olarak niteledi. Başkent Manila’da 100’den fazla gazeteci dün anma töreni düzenledi.
Muz yaprakları...
Dün bulunan toplu mezardan, aralarında vali adayının karısı ve kız kardeşi ile 20 gazetecinin de bulunduğu 46 kişinin cesetleri çıkarıldı. Biri hamile bir kadına ait olan cesetler muz yapraklarıyla örtülüp yakınlarının teşhis
etmesi için sergilendiler.