“gazi Kaplumbağa Evine Dönecek”

Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz bir askerin ülkesine götürdüğü 97 yaşındaki son "gazi" kaplumbağanın Çanakkale’ye getirilmesi...

Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz bir askerin ülkesine götürdüğü 97 yaşındaki son "gazi" kaplumbağanın Çanakkale’ye getirilmesi için çalışma başlatıldı.

Çanakkale Savaşlarının 100’ncü yıl dönümü hazırlıklarının görüşüldüğü valilikte gerçekleşen yürütme kurulu toplantısına, Çanakkale Savaşları sırasında bir İngiliz askerin ülkesine götürdüğü 97 yaşındaki son gazi kaplumbağa damgasını vurdu. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, İngiltere’de ortaya çıkan gazi kaplumbağanın ait olduğu Gelibolu Yarımadası’na getirilmesi için girişimlere başlayacaklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Vali Güngör Azim Tuna, gazi kaplumbağayı basında çıkan haberlerden öğrendiğini belirterek, “Gazi kaplumbağa 97 yıl önce İngiltere’ye götürülmüş. Uzun yıllar yaşayabilen kaplumbağaya bunca yıl bakmışlar. Şu anda bu yaşlı ve gazi kaplumbağamızın evine dönmesi konusunda bir talep var. Biz de valilik olarak bu konuya olumlu yaklaştık. İngiltere Büyükelçiliği ile görüşmelere hemen başlayacağız. Belki Çanakkale Savaşlarının 100’ncü yıl dönümü olan 2015 yılında, belki de daha öncesinde gazi kaplumbağamızı Çanakkale’ye getirebiliriz. Gazi kaplumbağanın ait olduğu topraklara geri dönüşü, barışın simgesi olması açısından önemli” dedi.

I. Dünya Savaşı devam ederken İngiliz bir askerin sırt çantasına atıp Çanakkale’den İngiltere’ye götürdüğü kaplumbağa “Blake”, 97 yıldır Norfolk’ta yaşıyor. Vatanı Gelibolu’dan 3 bin 220 kilometre uzakta yaşayan kaplumbağaya 30 yıl boyunca onu ateş hattından alıp hayatını kurtaran İngiliz asker baktı. Kaplumbağa daha sonra Marion Skinner’in eline geçti. Ancak 67 yaşındaki Skinner, yaşlı kaplumbağaya artık bakamayacağını söyleyip Norfolk Kaplumbağa Kulübü’ne başvurarak “Blake” için yeni bir sahip bulunmasını istedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: