Gazi olduğunu 21 yıl sonra ispatlayabildi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca Karakolu'nda patlamada bir gözünü kaybeden 42 yaşındaki Lütfü Tanbağa'ya 21 yıl sonra gazi maaşı bağlandı.

Vatani görevini yaptığı karakolda 1993 yılının Ağustos ayında depodan el bombası ve fünyeleri çıkarırken bir fünyenin patlaması sonucu sol gözünü kaybeden Lütfü Tanbağa, gaziliğini ispatlamak için ömrünün yarısını harcadı. Gazilik maaşı için bürokrasi engelini 21 yılda aşan Tanbağa'nın mücadelesine, 1 yıl önce başvurduğu Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şubesi sahip çıktı. Dernek Başkanı Recep Akgül'ün girişimleri sonucu gazi unvanı verilen Tanbağa, Erzurum'un 257, derneğin 96'ncı üyesi oldu.

Reklam
Reklam

Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Ortabahçe köyünde çiftçilik yapan evli ve 3 çocuk babası Lütfü Tanbağa, gazi olarak 2 ay önce 1870 lira maaş bağlandığını belirtti. Askerde yaralanınca 3 ay GATA'da tedavi gördüğünü ve sol gözünün hiç görmediğini ifade eden Tanbağa, "Sosyal Sigortalar Kurumu maaş bağlayabilmek için benden gazi olduğumu ispatlamamı istedi. Bunun üzerine Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve görev yaptığım komutanlık arasında evrak trafiği yıllarca sürdü. Tam 20 yıl geçti ve sonuca yaklaşamadığımı görünce geçen yıl Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneğinin Şubesine giderek yardım istedim. Dernek Başkanı Recep Akgül'ün girişim ve çabalarısonucu 21 yıl sonra gazi olduğumu ispatladım ve maaş almaya başladım. Tek başıma kalsaydım hala bürokrasi canavarı ile uğraşıyor olacaktım" diye konuştu.

Girişimler sonucu gazilik unvanı alınan Lütfü Tanbağa'ya dernekte rozetini takan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Recep Akgül, bu konuda şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Lütfü Tanbağa 21 yıl sonra aldığı unvanla Erzurum'un 257'nci, derneğimizin ise 96'ıncı üyesi oldu. 1993 yılından beri gazilik unvanı alamayan Lütfü Tanbağa'ya yardım ederek, Mareşal Çakmak Askeri Hastanesinden aldığımız raporla Cumhurbaşkanlığından, Genelkurmay'a kadar tüm ilgili kurumlara başvurda bulunduk. Bir yılın sonunda Tanbağa'nın hakkını almanın sevincini yaşıyoruz. Gazimiz büyük bir maddi sıkıntı içindeydi. İkisi lisede biri ilkokulda olan çocuklarını artık rahatlıkla okutabilecek. Lütfü Tanbağa gibi 8 gazimiz daha daha var. Onların da gazi olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

FOTOĞRAFLI