Gazi Osman Paşa anıldı

Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, 111. ölüm yılında, doğum yeri Tokat'ta törenle anıldı.

Gazi Osman Paşa Anıtı önünde düzenlenen törende, çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, törende yaptığı konuşmada, Gazi Osman Paşa'yı ölümünün 111. yılında andıklarını belirterek, Gazi Osman Paşa'nın Plevne Savaşı'nda verdiği mücadelenin herkes tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

Çiçek, ''Eğer o savunma olmasaydı Anadolu daha önce işgal edilecek ve belki de bize yurt olan böyle bir ülke kalmamış olacaktı. Tokat'ın gururu paşamızın Plevne'de vermiş olduğu mücadeleye, bir savunma mücadelesinin ötesinde adeta yeniden doğuş mücadelesi, belki İstiklal Savaşı'nı hazırlayan ana faktörlerden birisi olarak bakmak gerekiyor'' dedi.

Reklam
Reklam

Şehrin birçok mekanında Gazi Osman Paşa'yı anarak ismini yaşattıklarını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Tokat denildiği zaman akla gelebilecek üç, beş simgeden birisinin o olduğunu biliyoruz. Elbette ki milli tarihimizi yönlendiren sayısız kahramanlarımız vardır. Her biri yaşadıkları coğrafyalarda vatanın her sathında derin izler bırakan şahsiyetlerdir. Kimi kahramanlar vardır yalnız yaşadığı dönemin değil, zaman mekan ayakta kaldığı sürece rehber olur, onun adıyla şehirler kurulur, ülkeler kurulur. Gazi Osman Paşamız yalnız Türk milletinin değil, dost düşman bütün herkesin saygısını kazanmış bir şahsiyettir.''

Tokat Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan Maliye Yüzbaşı Mesut Hekim ise Gazi Osman Paşa'nın askeri kişiliğiyle ilgili bilgi verdi.

Öğrencilerin Gazi Osman Paşa ile ilgili şiirler okuduğu anma programına, Vali Şerif Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Murat Kırkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı.

Reklam
Reklam

-PLEVNE KAHRAMANI GAZİ OSMAN PAŞA-

Tokat'ta 1833'te doğan Gazi Osman Paşa, Askeri Rüştiye, Askeri İdadi ve Mekteb-i Harbiye okullarını bitirerek, Osmanlı Devleti'nde çeşitli görevlerde bulundu. Paşa, 1877'deki Osmanlı-Rus Savaşı'nda büyük başarı gösterdi ve mareşalliğe yükseltildi.

Sırp yenilgisinden sonra Ruslar tekrar Osmanlı'ya savaş ilan edince Vidin ve Rahova'yı savunmakla görevlendirilen Osman Paşa, bunun üzerine Tuna'ya ilerleyerek, Plevne'yi ele geçirdi. Osman Paşa, Rus ve Romanyalı askerlerden oluşan büyük ordunun Plevne'yi kuşatması karşısında yaklaşık 5 ay süren ve tüm dünyanın askerlik uzmanlarını şaşırtan büyük bir savunma yaptı fakat savaşırken yaralandı ve esir düştü.

Rus Çarı 2. Aleksandır, bu büyük Türk askerine saygı gösterip kılıcını almadı. İstanbul'a dönünce de Sultan 2. Abdülhamid, Osman Paşa'ya ''Gazi'' unvanı ve kılıç hediye etti. 2. Abdülhamit döneminde siyasi görevlerde de bulunan Gazi Osman Paşa, 5 Nisan 1900 tarihinde öldü. Gazi Osman Paşa, vasiyeti üzerine Fatih Sultan Mehmet türbesi yanına gömüldü.

Reklam
Reklam

Gazi Osman Paşa'nın doğum yeri Tokat'ta anıtının yanı sıra adını taşıyan stadyum ve cadde bulunuyor. Ayrıca kentteki üniversiteye ve bazı okullara da adı verilen Gazi Osman Paşa, doğum yeri Tokat'ta her yıl 5 Nisan'da düzenlenen törenle anılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz