Gazi sahipsiz kaldı

Diyarbakır'da askerlik görevini yaparken, terör örgütü üyeleriyle girilen çatışmada bacağından yaralanan Gazi Orhan Cansu, geçirdiği travmanın ardından bir daha hayatı eskisi gibi olmadı.

Konya Yenigün gazetesi yazı işleri müdürü İbrahim Büyükeken'in haberine göre 1995 yılında Diyarbakır'da vatani görevini yaparken, terör örgütü üyeleriyle girilen çatışmada bacağından yaralanan Gazi Orhan Cansu'nun yaşadığı dram yürek burkuyor. Güneydoğu gazisi Orhan Cansu, psikolojik bunalımdan çıkamayınca hayatı alt üst oldu. Gazi Orhan Cansu, Karayolları Bölge Müdürlüğü'ndeki işini bıraktı, borç batağına saplandı ve evinin kirasını ödeyemeyince haciz geldi. Haftalardır Konya Şehirler Arası Terminali'nde kalan ve simit satarak geçimini sağlamaya çalışan Gazi Orhan Cansu'nun eşi ve çocuğu da ailesinin evine gitti. Annesi ve babası vefat eden Gazi Cansu, kimsesiz kaldı. Tüm gün ayakta çalışmak zorunda kalan Gazi Cansu'nun ayağı enfeksiyon kaptı ve hastaneye kaldırıldı.

Reklam
Reklam

PSİKOLOJİK TRAVMAYI ATLATAMADI

1995 yılında Diyarbakır'da terör örgütü üyeleriyle girdiği çatışmada bacağından yaralanan Gazi Orhan Cansu, geçirdiği psikolojik travamvayı aradan yıllar geçmesine rağmen atlatamadı. Askerlik görevinin bitmesinin ardından gaziye kadrolu bir iş verilmesine rağmen, geçirdiği psikolojik rahatsızlık nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kaldı. Devletin kendilerine maddi anlamda kısmen sahip çıktığını fakat manevi anlamda kendilerini yalnız bıraktığı dile getiren Gazi Orhan Cansu, “Askerlikte büyük bir psikolojik bunalım yaşadım. Çatışmada yaralandım. Askerlik bitince sivil hayata adapte olmaktan çok zorlandım. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nde işe girdim. Fakat hayatım bir türlü düzene girmedi. Psikolojim bozulmuştu. Devletin verdiği işe bile sahip çıkamadım. Devletimiz bize maddi anlamda kısmen sahip çıkıyor ama askerlikten sonra bizi kendi başımıza bırakıyor. Benim gibi birçok gazi yaşadığı psikolojik sorunları atlatamıyor. Bu duruma düşmem de kendim de suçluyum. Ama keşke devletimiz bana psikolojik tedavi sağlasaydı. Belki bunlar başıma gelmezdi”

Reklam
Reklam

GAZİ CANSU, OTOGARDA KALIYOR

Kira borcunu ödeyemeyince evine haciz geldiğini ve evden çıkarıldığını kaydeden Gazi Cansu, “Simit satarak geçimimi sağlamaya çalışıyordum. Ev kirasını bile ödeyemez duruma geldim. Sonunda ev sahibi avukata verdi ve eve haciz getirdi. Evden çıkartılınca, eşim oğlumuzla birlikte babasının evine gitti. Ben de otogarda kalmaya başladım. Gündüzleri simit satıyorum. Geceleri ise otogarda kalıyorum. Bazen tramvaylarda bile uyudum. Ayağım enfeksiyon kapınca hastaneye geldim. 3-4 gündür hastanede kalıyorum. Ne eşimin ailesi ne arkadaşlarım kimse arayıp sormadı. Devletimiz gazilerimizi sahipsiz bırakmasın. Gelsin bizi ziyaret etsinler, psikolojik destek versinler” dedi.

GAZİLERE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMELİ

Güneydoğu Gazisi İbrahim Lale ise devletin gazileri maddi anlamda gazilere sahip çıktığını fakat manevi anlamda gazilerin büyük bir yalnızlık yaşadığını söyledi. Kendisinin de çatışmaya yaralandığını ve uzun süre tedavi gördüğünü dile getiren Lale, “Uzun süre psikolojik bunalım yaşadım. Ailemin ve dostlarımın desteğiyle bu piskolojik bunalımı atlattım. Fakat gazi ağabeyimiz Orhan Cansu'nun kimsesi yok. Ona devletten başka sahip çıkacak kimse yoktu. Orhan Cansu, bir çok gazimiz var. Onların da psikolojik desteğe ihtiyaçları var. Devlet 'gaziye iş verdim, maaş verdim' deyip de bizleri unutmasın. Çünkü, gazilerimiz sadece maddi desteğe ihtiyaç duymuyor. Onların manevi desteğe ve psikolojik desteğe de ihtiyaçları var” diye konuştu.

Reklam
Reklam