Gazi Üniversitesi'nde halter şoku

ANKARA (İHA-ÖZEL) - 2008 Pekin Olimpiyatları'nda büyük hayal kırıklığı yaşatarak sadece 1 gümüş madalya kazanılan halteri, Gazi Üniversitesi'nin bu sene okutulacak ders programından çıkarması şaşkınlıkla karşılandı.

2004 Atina Olimpiyatları'nda büyük zaferlerin kazanıldığı ve 2008 Pekin Olimpiyatları'nda adeta dibe vuran haltere bir şokta Gazi Üniversitesi'nden geldi. Olimpiyatlarda alınan başarısızlığın ardından bunun nasıl düzeltileceğinin masaya yatırıldığı bir dönemde Gazi Üniversitesi, Beden Eğitimi Meslek Yüksek Okulu'nda (BESYO) 1977 yılından beri okul ders müfredatında bulunan halter dersini bu seneki ders programına almadı. Halterin bilime dayalı bir şekilde tabana yayılmasının konuşulduğu bir dönemde Gazi Üniversitesi'nin aldığı bu karar yadırgandı.

Reklam
Reklam

Kısa bir süre önce basketbol ve hentbol takımlarının kapısına kilit vuran ve voleybol takımına da sponsor desteği şartı getiren Gazi Üniversitesi'nin bu kararı halter camiası tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu, Nurcan Taylan, Sedat Artuç ve Bünyamin Sudaş gibi milli haltercilerin eğitim gördüğü halter dersinin yerine ise olimpik olmayan doğa sporları gibi yeni sporların ders olarak konması tepkiyle karşılandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan eski milli sporcu ve milli takım antrenörü olan Öğretim Görevlisi Mehmet Ziya Erarslan, böyle bir kararı anlamadıklarını söyledi. Erarslan, olimpiyatlarda alınan başarısız sonuçların ardından, sporun bilimle yapılmasının öneminin daha da anlaşılmasına rağmen, halter dersinin müfredattan kaldırılmasının büyük bir çelişki olduğuna dikkat çekti. Bu dersin bütün BESYO'lara yayılmasını bekledikleri bir dönemde Gazi Üniversitesi'nin böyle bir karar almasının şok etkisi yarattığını ifade eden Erarslan, büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Öte yandan halter branşıyla ilgili olarak yapılan giriş sınavlarında ise bir skandalın yaşandığı iddia edildi. Sınavlara yaklaşık olarak 30 öğrencinin katıldığı ancak, komisyonda halter branşıyla ilgili kişilerin bulunmadığı iddia edildi. Öğrencilerin bu durumu itiraz ettikleri ancak bir sonuç alamadıkları ifade edildi.