Gaziantep, Avrupa’nın Akıllı Şehirleri Arasında

Avrupa çapında ‘Akıllı Şehirler ve Avrupa Birliği’ tarafından 2020 yılına kadar sıfır enerjili bina modellerinin...

Avrupa çapında ‘Akıllı Şehirler ve Avrupa Birliği’ tarafından 2020 yılına kadar sıfır enerjili bina modellerinin yapılabilirliğinin gösterilmesinin amaçlandığı EU-GUGLE projesi başladı.

Brüksel’de başlayan EU-GUGLE projesi, 6 Avrupa şehrinde 226 milyon metre karelik yaşam alanının sürdürülebilir kentsel dönüşümünü kapsıyor. 5 yıl sürecek olan ve 30 milyon Euro yatırım yapılan proje çerçevesinde belediyeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yüzde 25 oranda arttırırken, her pilot bölge için yüzde 40-80 oranında enerji tasarrufu elde edilmesi amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Türkiye’den yalnızca Gaziantep’in içerisinde bulunduğu proje hakkında çeşitli bilgiler veren Koordinatör ve İspanya’nın Ulusal Yenilebilir Enerji Merkezi Bölümü Binalarında Enerji Müdürü Florencio Manteca Gonzales, “Avrupa’nın 2020’ye kadar yüzde 20 enerji tasarrufu hedeflerini yerine getirip getiremememiz, büyük ölçüde şehirlerdeki enerji tüketimini azaltabilme kabiliyetimize bağlıdır. EU-GUGLE projesi ile bölge seviyesinde bina gruplarına akıllı kentsel dönüşümün nasıl yapılabileceğini ve daha önemlisi çözümlerimizin Avrupa çapındaki diğer şehirlerin ihtiyaçlarına nasıl adapte olabileceğini göstermek istiyoruz” dedi.

ANA HEDEFLER, AKILLI KENTSEL DÖNÜŞÜM, DÜŞÜK MALİYET VE ŞEHİRLERDE YAŞAM KALİTESİ

EU-GUGLE projesi, kentsel alanlarda kayda değer enerji tasarrufu için kılavuzluk ederken, teknoloji ortamında akıllı kentsel dönüşüm stratejilerinin düşük maliyet ve şehirlerin yaşam kalitesini arttırabilirliğini ortaya koymak için yola çıktığını belirten Gonzales, “EU-GUGLE, Avrupa Birliği Komisyon Topluluğu ve Akıllı Şehirler çerçevesinde bir proje olarak başlatıldı ve Avrupa Komisyonu (EC) tarafından 16 milyon Euro fon aldı. Vienna (Avusturya), Aachen (Almanya), Tampere (Finlandiya), Milano (İtalya), Bratislava (Slovakya), Sestao (İspanya), Gothenburg (İsveç) ve Gaziantep (Türkiye) ise ortak şehirler olarak projede rol alacaktır ve bu illerin projenin 5 yıllık sürecinde akıllı yenilenme aktivitelerine başlaması beklenmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

2020 yılına kadar yüzde 20 enerji tasarrufu elde ederek Avrupa Birliği hedeflerine katkıda bulunacak bu proje, diğer şehirlere ilham vermesini ve en iyi uygulamaları geniş bir alanda tetiklemeyi amaçladıklarının altını çizen Florencio Manteca Gonzales, belediyelerin ve ulusal paydaşların EU-GUGLE Projesi’ni; “Bu proje içinde şehirler neler yapacak? Kentsel dönüşüm bölgeleri için bu proje neden önemli? Bu proje şehir planında karbondioksit emisyonunu azaltmak için nasıl katkıda bulunabilir?” Ana başlıkları altında topladıklarını söyledi.

Avrupa çapında Akıllı Şehirler ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar sıfır enerjili bina modellerinin yapılabilirliğini göstermeyi amaçlayan proje kapsamında belirlenen 226 milyon metrekare yenilenme alanında; teknoloji, sosyoekonomik ve finansal çözümler uygulamalı olarak yürütülecektir.

Proje, belediyelerden 20 çalışan, araştırma merkezleri ve Özel Mülk Müdürlükleri’ni içermektedir. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Araştırması altında finanse edilen proje Nisan 2018’e kadar devam edecek. Sonuçları akıllı kentsel dönüşüm stratejileri etrafında birleştirerek diğer belediyelerde uygulanabilir olacak ve stratejiler projenin bir parçası olarak Avrupa çapında yayılabilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: