Gaziantep Valisi: Sanayideki Başarıyı Eğitimde De Yakalamalıyız

Gaziantep Valisi Erdal Ata, sanayi alanında marka şehirler arasında yer alan Gaziantep’in aynı başarıyı eğitimde...

Gaziantep Valisi Erdal Ata, sanayi alanında marka şehirler arasında yer alan Gaziantep’in aynı başarıyı eğitimde de yakalaması için herkesin desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bu kapsamda Grand Otel’de gazetecilerle bir araya gelen Vali Ata, Gaziantep’te yaşayan tüm vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin, meslek kuruluşlarının desteğini istedi.

Gaziantep’in öncelikli sorununun eğitim olduğunun altını çizen Vali Erdal Ata, bu sorunun çözümü için ellerinden geleni göstermeye çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’de Gaziantep’in marka kent olmasına rağmen eğitimde istenilen başarıyı yakalanamadığını belirten Ata, sorun o kadar büyük ki kentte yaşayan herkesin bu sorunun çözümüne katkı sağlaması gerektiğini dile getirdi. Hızlı artan nüfusu ile toplam 478 bin 769 öğrencinin bulunduğunu hatırlatan Ata, bu rakamın Türkiye’deki 81 il içersinde nüfus olarak kıyasladığı zaman 38 ilin nüfusundan daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Gaziantep’te 16 bin 631 öğretmenin görev yaptığı bilgisini veren Ata, 3 bin 600 öğretmene daha ihtiyaç duyduklarını vurguladı. 181 dersliğe sahip olduklarını belirten Ata, yaklaşık 101 bin okula gidemeyen öğrencinin okul öncesinde okul ihtiyacını karşılamak için 2 bin 790 okul öncesi derslik ihtiyacının karşılanması gerektiğini hatırlattı.

MESLEK LİSELERİNE KAYIT ORANI ARTTI

Son yıllarda meslek liselerine kayıt oranının artığı bilgisini veren Ata, 2012-2013 eğitim öğretim yılı içerisinde meslek liselerine kayıt olan öğrenci sayının diğer liselere kayıt olan öğrenci sayısını geçtiğini söyledi. Ata, “2009-2010 yılları arasında ilköğretim okullarından 20 bin 166 öğrencimiz mezun olmuş. Bunlardan ortaokula devam eden öğrenci sayısı, 10 bin 932, meslek lisesine devam eden öğrenci sayısı 5 bin 682 kişidir. Yani ilköğretimi bitiren öğrencinin ancak yüzde 28,17’si meslek liselerine gitmiş. 2012-2013 yılında ise 33 bin 17 öğrencimiz ilköğretimden mezun olmuş, bunların 11 bin 200’ü ortaöğretime devam ediliyor. Meslek liselerine kaydolan öğrenci sayısı 11 bin 797, orana baktığımızda bu rakam yüzde 45,96’dır. Meslek liselerine devam eden öğrenci sayısı 4 yıl içerisinde sürekli artmıştır. Meslek liselerine kayıt öğrenci sayı diğer liselere kayıt olan öğrenci sayısını geçti. Gelişmiş ülkelerde meslek liselerine devam eden öğrenci sayısı yüzde 65 oranında olduğunu biliyoruz. Türkiye’de de bu rakamların mutlaka yakalanması lazım.” dedi.

Reklam
Reklam

GAZİANTEP EĞİTİMİNE 2012’DE 234 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILDI

2012 yılı içerisinde eğitime ciddi onarda yatırımlar yapıldığını vurgulayan Ata, yapılan ve yapılacak yatırımlar hakkında şunları kaydetti: “2012’de Gaziantep eğitimine 234 milyonluk liralık yatırım yapıldı. Okul yapımı için hayırsever iş adamaları ile 47 protokol imzaladık. Şuan en büyük sorunumuz okul yapılacak arsa bulamıyoruz. 2013 yatırım yılı tamamlandığında 121 okul, 2 bin 62 derslik eğitim öğretime sunulacak. 10 adet pansiyonun tamamlanmasıyla 2 bin 40 öğrencimize barınma imkânı sunacağız.”

GAZİANTEP’TE 504 BİN 800 KİŞİ OKUMA YAZMA BİLMİYOR

Eğitimde her geçen gün başarı oranının giderek düştüğünü hatırlatan Ata, bunda en önemli faktörün ailelerin okuma yazma bilmediğini söyledi. Ata, “Gaziantep’te yaşayan nüfusun 504 bin 800 kişisi hiç okula gitmemiş. 621 bin 976 kişi ilkokul mezunu. Nüfusumuzun 1 milyon 200 bin kişisi ya hiç okula gitmemiş ya da ilkokul mezunu olan bir nüfus yapımız var. Bu da ne yazık ki eğitim de başarısız olmamızın en önemli faktörlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.” ifadelerine yer verdi. Bu noktada bütün görüşlere açık olduklarına dikkat çeken Ata, her kurumdan, her türlü desteği beklediklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, meslek liselerinde grafik ve tasarım bölümünün sayısını arttırdıklarını, ticaret ve meslek liselerinde en çok açılan bölümün grafik ve tasarım olduğuna değindi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: