Gaziantep'i Orta Doğu'nun Plastik Üssü Yapma Önerisi

Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, dışa bağımlılığın yüksek olduğu plastik sektöründe kullanılan petrol türevi...

Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, dışa bağımlılığın yüksek olduğu plastik sektöründe kullanılan petrol türevi ham maddelerin üretici ülkelerle yapılacak antlaşmalarda Türkiye’de özel bir bölgede katma değerli ürünlere dönüştürülebileceğini söyledi. Eroğlu, bu çerçevede Suudi Arabistan’la önemli bir iş birliğinin olgunlaşmaya başladığını kaydeden Eroğlu, "Suudi Arabistan’a yakın Gaziantep özel bölge ilan edilebilir. Her 2 ülkeden yatırımcılar buraya ortak plastik üretim tesisleri, plastik işletim tesisleri kurabilir. Hammadde Türkiye’de de üretilsin. O bölgede ürettiğimiz maddelerin hepsi ihracata yönelik, iç satışa yönelik işlensin ve dünyaya satılsın." dedi.

Reklam
Reklam

Skytürk360'da yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan Yavuz Eroğlu, plastik sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özellikle hammadde temini üzerinde duran Eroğlu, bu konuda Suudi Arabistan ile işbirliğine gidilebileceğini söyledi. Eroğlu'na göre projeyle Suudi Arabistan ihtiyaç duyduğu plastik ürünleri de daha hesaplı temin ederken ihtiyaç duyduğu 7 milyon ton plastiğin sadece yüzde 15’ini imal edebilen Türkiye’nin döviz kaybı da azalacak. Avrupa’nın en büyük plastik işleyicisi konumundaki Türkiye’nin proje tamamlandığında dünyanın en büyük plastik üssü haline gelecek. Projenin cari açığı ciddi miktarda azaltacağını kaydeden Eroğlu, “Projeyle hem Türkiye kazanıyor hem Suudi Arabistan. Bölgesel bir güç oluşturuluyor.” dedi.

Türkiye’ye ihracat pazarlarında Avrupa’da en büyük rakibin Almanya olduğunu ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin bu açıdan model olarak Almanya’yı seçmesini doğru bir politika olarak yorumladı ve "Almanya’nın ihracat yaptığı alanlara baktığınız zaman birinci otomotiv ikinci kimya ve üçüncü makine sanayi şeklindedir. Türkiye de model olarak bunu seçmiştir. Yerli otomotivi zorlayarak çok doğru bir iş yapıyoruz. Türkiye bu modeli izleyerek çok iyi bir noktaya gelecek diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

FİLİSTİN’DE ÜRETİYOR, İSRAİL’E DE SATIYOR

Filistin’de Batı Şeria’da üretim yapan tesisin kuruluşuna da değinen Yavuz Eroğlu, bütün Ortadoğu’ya mal satabilecekleri bir bölge düşüncesiyle Filistin’i seçtiklerini söyledi. Filistin’e sosyal sorumluluk yönüyle de cesaret verme amacı güttüklerini belirten Eroğlu, hammaddeyi İsrail’den aldıklarını ve bu konuda bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Filistin halkının kendi markaları olan ‘made in Palestinian’ adıyla ürünlerini gördüklerinde gurur duyduklarını kaydeden Eroğlu, “Bu tablo bizi yatırımın ekonomik değeri kadar mutlu ediyor. İyi ki bu tesisi açmışısız.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: