Gaziantep’i Tarih Kenti Yapan Bir Belediye’ye Yapılan İddialar Yersiz

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentin tarihini ve kültürünü anlatan bir film eşliğinde...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentin tarihini ve kültürünü anlatan bir film eşliğinde basın toplantısı düzenledi.

Güzelbey, önceki gün yerel bir gazetede çıkan “Tarihi Cehalet” haberine açıklık getirdi. Güzelbey, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında konuya ilişkin bilgiler verdi. Gaziantep’i tarihi kent yaptıklarını, kültür-sanat alanında Cumhurbaşkanı’ndan ödül aldıklarını, hatta kendisinin Tarihi Kentler Birliği Başkanı olduğunu ifade eden Güzelbey, “Tarihe bu kadar önem veren ve bu alanda birçok ödüller alan bir belediye başkanı ya da belediyeye böyle bir haber yapılmasını kınıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de KUDEB’i bünyesinde kuran ilk belediye olduklarını, son 6 sene içinde 2 binin üzerinde tarihi Antep evi ile tarihi yapıları restore ederek turizmi kazandırdıklarını ifade eden Güzelbey, bu çalışmaların Türkiye’deki birçok belediyelere örnek olduğunu söyledi.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı, Bayazhan Kent Müzesi Projesi ve kültür yolu projesinin Tarihi Kentler Birliği tarafından örnek gösterildiğini ve ÇEKÜL tarafından süreklilik ödülüne layık görüldüğünü belirten Güzelbey, Bey Mahallesi, Çamurcu ve Hıdır Sokağın ise uygulama ödülü aldığını kaydetti.

Belediye tarafından 2005 yılından bu yana kentsel SİT alanı sınırları içerisinde kalan birçok sokak sağlıklaştırma projesi ile 13,5 kilometrelik cephe düzenlemesi yaptıklarını açıklayan Güzelbey, “Böylece Antep evleri, sokakları ve çarşıları özgün kimliğine kavuştu ve bir kültür aksı oluşup, bu alanlar birer çekim merkezi haline geldi. Bu kapsamda aks üzerindeki 550 eve müdahale edilmiş ve bin 100 dükkanın cephesi geleneksel vitrin geleneğine uygun olarak restore edilmiştir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sokak sağlıklaştırma projelerinin yanı sıra tek yapı ölçeğindeki fonksiyona yönelik restorasyonların devam ettiğinin altını çizen Güzelbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda 11 adet tescilli yapı restore edildi. Naib Hamamı ile hamam geleneğimiz, Kır Kahvesi ile kahve kültürümüzün yaşatılması sağlandı. Tarihi Kilisenin restorasyonu ile kente kültür merkezi kazandırıldı. Restore edilen diğer bir yapı ise belediyemizin restorasyon işlerini yapan İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesindeki KUDEB Şube Müdürlüğü olarak işlevlendirildi. Gaziantep’in mutfak kültürünün anlatıldığı Mutfak Müzesi ve Mutfak Sanatları Akademisi, kent kültürünün anlatıldığı Kent Müzesi, Antep Harbinin anlatıldığı Gaziantep Savunması Panorama Müzesi kentimize kazandırıldı. Müzeler mahallesi olacak olan Bey Mahallesinde ise Atatürk Anı Evinin ve Oyuncak Müzesinin tefrişat çalışmaları halen devam ediyor. Bütün bunlarla da sınırlı kalmayıp bu aks etrafında çeşitli noktalara kent kimliğini vurgulayan bazı anıtlar yerleştirildi.”

Reklam
Reklam

ÇALIŞMA İÇİN GEREKLİ İZİN ALINDI

Yapılan bu çalışmalar ile tarihimizi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini işaret eden Güzelbey, “Bu çalışmaların en önemlilerinden biri de Antep’in Fransız işgali esnasında yaptığı zulmü anlatan 14 Şehit Anıtı’dır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 13 Ekim 2006 tarih ve 242 sayılı kararı ile Kurtuluş Savaşında, şehrimizi işgal eden Fransızlara karşı cephede mücadele eden mücahitlere erzak götürürken Dokurcum Değirmeninde Fransızlar tarafından kurşunlandıktan sonra süngülenerek şehit edilen, henüz erişkin hale gelmemiş 14 çocuğumuzun anısını yaşatmak, yaşanan vahşeti dünyanın tanıklığına sunmak ve şehrin kurtuluş mücadelesinde yaşanan bu olayları gelecek nesillere taşımak ve anlatmak amacı ile 14 Şehit Anıtı yapılmıştır. Yine aynı hassasiyet Kendirli Kilisesi cephe duvarlarındaki kurşun ve top mermilerinin izlerini koruyarak, Antep’in, Fransız işgalinden kurutuluşunun canlı tanıklarını korumakta da gösterilmiştir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yapılan çalışmalar neticesinde bugün gelinen noktada havza ölçeğinde planlama yoluna gidildiğini ve bu kapsamda öncelikle çevre illere ardından Türkiye’de birçok noktaya kültürel mirasın korunması hususunda eğitimler verildiğini aktaran Başkan Güzelbey, bu bağlamda tüm teknik desteklerin verildiğini bildirdi.

Söz konusu habere konu olan Kendirli Kilisesi’nin dış cephe temizlik çalışmalarının yapıldığını ve bu çalışmadan sonra buraya Türkiye’nin ilk ve tek “Atatürk Anı Evi ve Müzesi”ni yapacaklarını aktaran Güzelbey, burada Atatürk’ün Robotik Balmumu bir heykeli ile canlı seslendirilmesinin olacağını kaydetti.

Burasının yapılmasından sonra Gaziantep’e gelen insanların Zeugma Mozaik Müzesi’nden sonra yeni bir kültür merkezi ile tanışacağını vurgulayan Güzelbey, “Biz bu kentin geleceğine, kültürüne ve tarihine talip olduk. Şimdi Gaziantep’te bir Atatürk Müzesi yapıyoruz aynı şeyi burada yapıyorlar. Zamanında Masal Parkı için aynı tepkiler gösterildi. Aynı şeyi burada yapmak istiyoruz. Ama nasıl engelleriz mantığı yürütülüyor” diye tepki gösterdi.

Reklam
Reklam

Kendirli Kilisesi’nin atıl durumda olduğunu ve belediye olarak talip olduklarını aktaran Başkan Güzelbey, 2007 yılında Milli Emlak tarafında kendilerine verildiğini, bazı ihtiyaçları için Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurul tarafından basit onarım izninin alındığını kaydetti. Kilise’de herhangi bir çalışma yapılmadığını ve sadece dış cephe temizliğinin yapıldığını belirten Güzelbey, Avrupa’da uygulanan basınçlı su ile dış cephe temizliğinin yapıldığını kaydetti.

İDDİA SAHİBİNE HODRİ MEYDAN

Haberde iddia edilen konunun, “Belediye tarihi yok etti. Tarihi cehalet ve tarihi körlük” gibi ifadelerin kullanıldığını anımsatan Başkan Güzelbey, bu iddiaları ortaya atanlara hodri meydan dedi.

İnsanların yanlış bilgilendirildiğini ve belediye üzerinden ucuz kahramanlık yaptıklarını aktaran Güzelbey, “Kimse belediyenin üzerinden sırtından meşhur olmaya kalkmasın. Bu işleri ben yapmadım. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yaptı. Ben bugün varım ama yarın yokum. Bizler gelip geçiciyiz, ama kurumları yaralamayalım. Bizim belediye olarak yaptığımız işler sadece Türkiye’de bilinmiyor, yurt dışında da biliniyor. İddia sahibi buyursun gelsin. Ben kendi adıma ve arkadaşlarım adına bedel ödeyeceğim. Eğer bu kurşun delikleri bizim dönemimizde sıvılarla doldurulduysa yarın belediyenin önüne çıkıp iddia sahibinden özür dileyeceğim ve istifa edeceğim. Ben her sözü yerine getiren birisiyim. Ama iddia sahibi de çıksın bir şey söylesin. Eğer yüreği varsa ben de Mimarlar Odası Başkanlığı’ndan istifa edeceğim desin. Eğer iddiası doğruysa bir bedel ödesin, özür dilesin. Ama ben belediye üzerinden kimseye ucuz kahramanlık yaptırmam. Ben Gaziantep’in bir tarih kenti olması için gece gündüz çalışıyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz