Gaziantep’in Yemekleri Okullu Oluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kentin yemek kültürüne yeni bir ivme daha kazandırıyor. Belediye, Mutfak Müzesi ve...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kentin yemek kültürüne yeni bir ivme daha kazandırıyor. Belediye, Mutfak Müzesi ve Aşçılık Okulu’ndan sonra şimdi de ‘Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’ açıyor.

Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağının lezzet değerlerinin yaşatılması için çalışmalar yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, mutfak müzesinin yanına bir de aşçılık eğitim merkezi açmak için harekete geçti. Belediyemiz, Gaziantep mutfağının korunması, unutulmaması ve gelecek nesillere miras olarak aktarılması için böyle proje hedefledi.

Reklam
Reklam

Baklavası, kebabı, lahmacunu ve onlarca çeşit yöresel yemekleri ile adını dünya mutfakları arasına yazdıran Gaziantep, bu alanda işi daha profesyonelce yapmak istiyor. Birbirinden lezzetli yemeklerin Gaziantep dışında da değer bulması ve başka insanlar tarafından da öğrenilmesi için ‘Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’ kurmayı hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, burada Gaziantep’in lezzet değerlerini yaşatırken, bu ününü akademik zeminde de daha geniş kesimlere aktarmayı amaçlıyor.

BALIK YEME YERİNE BALIK TUTMAK ÖĞRETİLECEK

Dünyada şehir adı ile anılan tek mutfağın ‘Gaziantep Mutfağı’ olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu açıdan Türkiye’nin değişik bölgelerinden günü birlik turlarla Gaziantep’in mutfağının leziz yemeklerini tatmak için gelen insanlara daha iyi imkanlar sunmaya çalışan Belediye, bu insanlara Antep yemeklerinin yapılmasını öğretecek. “Balığı yeme yerine balığı tutmasını” öğretme felsefesi ile hareket eden Belediye, Gaziantep yemeklerinden vazgeçemeyen insanlara hem yemesini hem de yapmasını öğretecek.

Reklam
Reklam

GASTORONOMİ TURLARI YAPILIYOR

Uçaklarla İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi kentlerden gastronomi turları yapılıyor. Bu insanlar Gaziantep yemeklerinin tattıktan sonra eş ve dostlarına hediyelik baklavalar götürüyorlar.

Daha önce açtığı mutfak müzesinde yemek araçlarının ve yemek yapımının tanıtımının yapan belediye, aşçılık okulu ile de yemek kültürünü yaşatmak ve ustalar yetiştirmek için bir adım daha attı. Müze formatında hemen yanı başına ‘Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’ adı altında hizmet verecek bir merkezin kurulmasında son aşamaya gelindi.

ÜÇ ANA BÖLÜMDE HİZMET VERECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi Danışmanı Diş Hekimi Ragıp Güzelbey, merkezde üç ana bölümde çalışma programı yapacaklarını ifade ederek, “İlk bölümde, meslek edinmek isteyenler ve amatör olarak aynı beceriyi kazanmak isteyenlere belirli bir ücret karşılığı farklı zaman dilimlerinde kurslar verilerek, başarılı olanlara aldığı eğitim türüne göre yeterlilik belgesi sahip olmaları sağlanacak. İkinci bölümde oluşacak talepler doğrultusunda kısa süreli ve hatta yarım günlük turistlere yönelik kurslar planlanmaktayız. İlgili turizm acenteleri ile görüşmeler yaparak, bu tarz talepleri karşılayacağız. Üçüncü bölümde ise, usta eğitmenler eşliğinde değişik olarak üretilen yemeklerden mutfak müzesini ziyaret eden ve önceden rezervasyon yaptıran misafirlere makul bir bedel karşılığında ikram edeceğiz. Böylece kendi içinde sistemi koruyan bir döner sermaye oluşturmaya çalışacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Bu yemekler dışında fastfood tarzı sunulabilecek bazı yemekleri de günlük talebe göre yapabileceklerini işaret eden Güzelbey, “Eğitim dışındaki aşçılarımızla hazır hale getirerek program dışı gelen misafirleri geri çevirmemeye çalışacağız. Yine şehrimizde yaşayan, Antep yemek kültürünü ve yapımını bilen gönüllü hanımefendileri davet ederek kurslarda tek derslik eğitmenlik yapmalarını sağlamak, böylece bazı yemeklerin yanlış yapılmasını önleyici canlı belgeler oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

NEDEN BÖYLE BİR MEKANA İHTİYAÇ DUYULDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi Danışmanı Diş Hekimi Güzelbey, toplumu yaşatan değerlerin kültürel değerler olduğunu, bunlardan birisinin de yemek kültürü olduğunu dile getirdi. Eski değerleri güncelleştirip gelecek nesillere aktarılması gerektiğini, bunun içinde müzelerin yapıldığını ifade eden Güzelbey, eski Gaziantep yemeklerinin yeniden günümüz insanlarına ulaştırılması ve tanıtılması için böyle bir mekanı yapma ihtiyacı duyduklarını kaydederek, “Biz burada teorik değil pratikte yemek yapıyoruz. Bizim burada müzeden tek farkımız insanla meslek sahibi olacaklar. Ama müzelerde insanlar sadece o yöre veya mekanlar hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Burada eğitim veya kurs görecek olan insanlar Türk mutfağının yanında Gaziantep mutfağını da öğrenmiş olacaklar. İkisini birleştiren insan komple bir aşçı olacaklar” bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

KURSLAR MİLLİ EĞİTİM İLE ORTAKLAŞA YAPILIYOR

Kursa katılan kursiyerler İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte 300 saatlik bir dönemden geçilecek. Amatör ve il dışından gelen konuklara yönelik kurs kayıtları devam ediyor. Antep mutfağının ağırlıklı olduğu eğitim merkezinde her kesimden insanlar katılabilecek.

100 ile 150 arasında kursiyerlere hizmet verecek olan Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’nde geceleri de ek eğitim verilmesi planlanıyor. Merkez ileriki dönemlerde kursiyer sayısını arttıracak.

YAZILIMA DÖKÜLDÜ

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte Antep yemeklerini bir modülde yazılımını yaptıklarını aktaran Güzelbey, Ankara Ticaret Odası’nda bir tanıtım toplantısından sonra Gaziantep’te Antep yemekleri üzerine yazılan kitap ve yazıları bir araya getirerek Antep yemeklerinin tescillendiğini belirtti.

EĞİTİMLER BAŞLADI

Merkezde pratik ve teorik eğitimlerin başladığını aktaran Mehmet Rağıb Güzelbey, ilk eğitimin 20 kişilik amatör kursiyerlere verildiğini söyledi. İkinci etapta profesyonellere eğitimlerin verileceğini bildiren Güzelbey, üçüncü etapta ise karma bir gurubun yer alacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: