Gaziantep’in yemeklerini yazmak için 5 bin kilometre yol kat etti

Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan tarafından hazırlanan ve 420 mutfak ustası...

Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan tarafından hazırlanan ve 420 mutfak ustası ev hanımından 420 yemek tarifine yer verilen 'Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri' adlı kitabın tanıtım toplantısı yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den de memleketine özgü 'ekşili ufak köfte' yemeğinin tarifinin yer aldığı kitap için, 4 yıl içerisinde tam 5 bin kilometre yol kat edildi.
Araştırma ve yazım çalışmaları tam 4 yıl süren kitabın tanıtım toplantısı renkli görüntülere sahne oldu. Sahan Restoran’da düzenlenen toplantının sonrasında, kitapta tarifi yer alan kitaplar, davetlilere ikram edildi. Bir ansiklopedi kalınlığında olan ve Gaziantep’e özgü çorbalardan, salatalara, tatlılardan, yemeklere kadar bir çok geleneksek yiyeceğin tarifinin yer aldığı kitabın yazımı ile ilgili süreç, Tahir Tekin Öztan’a İstanbul’da bir arkadaşının ‘Bu yemekler Gaziantep’te mi yoksa İstanbul’da mı daha doğru yapılıyor’ sorusu ile başladı. 41 yıldır yemek şefi ve işletmeci olan Öztan da ilk olarak kütüphane ve belediye arşivlerine girerek, Gaziantep yemekleri ile ilgili kaynak aradı ancak bulamadı. Sonrasında da yemekleri tarifleriyle birlikte kitaplaştırmaya karar verdi. Gaziantep’in yemeklerini, Gaziantep’in kadınlarının meşhur ettiğini anlatan Öztan, sonraki süreci de şöyle anlattı: “Bu yemekleri en güzel yapan insanlara ulaştık. Tarif ettiği yemeği ve biyografilerini yazıp resimlerini çektik. İçlerinde 80-85 yaşında kadınlar da vardı. 80 yaşındaki bir insanın bana verdiği yemek tarifi, annesinden öğrendiği tarif. Dolayısıyla ben 120 sene geriye gitmiş oldum. Bu süre içerisinde 5 bin kare kilometre yol kat ettik ve 5 bin kare de resim çektik. Akademisyenlerden ve kitap yazarlarından oluşan bir komisyon kurduk. Gaziantep yemekleri ile ilgili derin bilgi sahibi olan kadınları bir araya topladık. Projemi anlattım. Duygusallık olmasın diye tarifi yapılan yemeklerin Antep yemeği olup olmadığını sorduk. Günlerce tartışıldı. Sonunda da 2 bin tarif 420’ye düştü. Daha sonra da basım aşamasının ardından bugünlere geldi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz