Gaziantepli sanayiciler önceki gün açıklanan yeni teşvik paketini olumlu buldu.
Sanayici ve işadamları, “Türkiye'nin en büyük sorunu olan cari açığın önlenmesi, ara malı üretiminin, kümelenmenin desteklenmesi ve ileri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi açısından son derece doğru. Türkiye’ye yatırım yağacak” görüşünde birleşti.
Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Kasım Fincan, "Teşvik paketi hakkında henüz ayrıntılarına hakim olmamakla birlikte, cari açığın makul seviyelere çekilmesi, bölgesel farklılıkların giderilmesi, teknolojik dönüşümün gerçekleştirilmesi gibi ekonomideki temel yapısal meselelere çözüm üretmeyi hedefleyen bir paket olarak göründüğünü söyleyebiliriz.” dedi.
İl bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiş ve stratejik yatırım kavramları önemli yenilikler olduğunu vurgulayan Fincan, “Sigorta primi işveren payına uzun vadeli indirimler getirilmesi, vergi indiriminin yatırımcının tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanması dikkat çekici. Organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların daha fazla desteklenmesini de önemli bulmaktayız. Teşvik sistemi bölgeler arası gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak.” diye konuştu.
EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ STRATEJİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ
HÜRSİAD olarak 4. teşvik paketini olumlu bulduklarını açıklayan Fincan, “Özellikle 6. Bölgede yapılacak yatırımlara 7 yıl SGK prim desteği, gelir vergisi stopajı, faiz desteği, stratejik yatırımlara enerji desteğinin verilmesi gibi hususlar, yeni yatırımları teşvik edecek mahiyettedir. Yeni teşvik paketi, Türkiye'nin en büyük sorunu olan cari açığın önlenmesi, ara malı üretiminin, kümelenmenin desteklenmesi ve ileri teknoloji yatırımlarının desteklenmesi açısından son derece doğru. Bu paketi diğer teşvik paketlerinden ayıran en önemli özellik stratejik yatırımların desteklenmesidir. Özellikle ithal ikame edecek hammadde yatırımlarının üretilmesine yönelik stratejik yatırımların yeri neresi olursa olsun desteklenmesinin önemli gelişme. Üretim ve yatırımda KDV istisnası ve iadesinin ve üretim üzerinde istihdamın işveren üzerindeki yükünün azaltılmasının yatırımları artıracak." şeklinde yorumladı.
Gaziantep Paylaşımcı Genç İşadamları Derneği (GAPGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mutafoğlu ise, Gaziantep olarak kendilerini çok sevindiren bir paket olmadığını, ancak Türkiye genelinde yatırımların artacağı görüşünü savundu.
Genel anlamıyla iyi bir teşvik paketi olduğunu dile getiren Mutafoğlu, “Gaziantep 3. bölge değil de 5. bölgede olsaydı daha iyi olurdu. En azından komşuları ile rekabet açısından iyi olur. Ancak Türkiye açısından yatırımların önü açılacak, bu bakımdan önemli buluyorum.” dedi.
Özellikle hizmet sektörünün teşvik edilmesinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için oldukça önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Cahit Erbalcı, teşvikin genel anlamda olumlu olduğunu kaydetti.
Erbalcı, “Teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınması, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır. Umarım Gaziantep olarak çok ciddi yatırım potansiyeli olan bir il olarak teşviklerden azami derecede yararlanır.” ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz