Gaziantep'te 'ayakkabı İmalat Sektörü Strateji Çalıştayı'

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından 'KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi' kapsamında 'Ayakkabı İmalat Sektörü...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından 'KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi' kapsamında 'Ayakkabı İmalat Sektörü Strateji Çalıştayı' yapıldı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen 'KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi' ile KOBİ'ler arası işbirliklerinin artırılması, teşvik edilen işbirlikleri ile firmaların verimlilik ve katma değer artışlarının sağlanmasını amaçlayan çalıştay, GAİB Konferans Salonu'nda yapıldı. Çalıştaya Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez, Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Emrah Sazak, GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer ve çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Çıkmaz, yaptığı konuşmada, "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi, Şubat 2011'de çalışmalarına başlamıştır. KOBİ'lerin uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü artırmayı amaçlayan proje faaliyetlerini yürütmek üzere birliğimiz bünyesinde, 'Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkezi' kurulmuştur" dedi.

Bilgi merkezi çalışmalarına ayakkabı imalat sanayi ile başlandığını söyleyen Çıkmaz, "Halı, bulgur ve un sanayi sektörüne yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bugün siz değerli katılımcılarımızın katılımıyla gerçekleşen ayakkabı imalat sektörü çalıştayında KOBİ işbirliği ve Kümelenme Projesi, dünyadan başarılı kümelenme örnekleri ve sektör strateji çalışmasının çıktıları sunulacaktır. Ayrıca, tüm katılımcılar ile ortak akıl oluşturarak sektörün stratejisinin belirlenmesine çalışılacaktır. Gaziantep, Nisan 2012 ayındaki 479 milyon 500 bin dolar ihracat ile geçen ay olduğu gibi Türkiye'nin en çok ihracat yapan 6. ili konumundadır" diye konuştu.

GAZİANTEP'İN 2012 YILININ İLK DÖRT AYLIK İHRACATI 1 MİLYAR 859 MİLYON DOLAR

Reklam
Reklam

"İlimizin Nisan 2012 ayı ihracatında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24'lük artış meydana gelmiştir" diyen Çıkmaz, "İlin 2012 yılının ilk dört aylık ihracatı ise 2011 yılının ilk dört ayına göre yine yüzde 31'lik artış göstererek toplam 1 milyar 859 milyon dolar olmuştur. Türkiye genelinde 2011-2012 ilk dört aylık ihracat rakamları karşılaştırıldığında 2012 ihracatı yüzde 8,04'lük artışla toplam 46 milyar 773 milyon dolara ulaşmıştır. Bu çerçevede ilimiz ihracatının, ihracat artış oranı açısından Türkiye genelinin yaklaşık 4 katı hızla artığını söyleyebiliriz. İl ihracatımızdaki artış ilerisi için de umut vericidir" ifadelerini kullandı.

"İhracatımızdaki katma değerli ürünlerin oranının artması, yeni pazarlarda büyüme sağlanabilmesi amacıyla küresel değer zincirleri içerisinde hem işbirliği eden hem de rekabet eden firmalarımızın gelişmesiyle bu rakamların daha da artacağına olan inancımız tamdır" diyen Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda kümelenme, ilimizde var olan rekabet gücünün daha da iyi seviyelere çıkarılması ve değişen küresel ekonomik dengelerin yakalanabilmesi için tarafımızca da etkin bir kalkınma modeli olarak benimsenmektedir. Gaziantep'te kümelenme modelinin uygulanabilmesi için birliğimiz her türlü çabayı sarf edecek olup, bu konuda siz değerli katılımcılarımızın ve mensubu olduğunuz kurumların her türlü desteğini bekliyoruz."

Reklam
Reklam

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi ile ilgili somut adımlar atıldığını belirten Tarık Sönmez de, "Hepinizin bildiği gibi, Türkiye için çok önemli sonuçları olacağına inandığımız projemizin açılışını Temmuz ayında gerçekleştirmiştik. Proje sürecinde amacımızın, kalkınmada öncelikli illerimizle, kalkınmada yol kat etmiş illerimiz arasında kümelenme tabanlı sektörel ve sektörler arası işbirlikleri kurarak KOBİ'lerimizin uluslararası platformda tanınmaları ve ihracat kapasitelerini artırmalarını sağlamak olduğunu ifade etmiştik. Çalışan ekibimiz, projeyle ilgili somut adımlar attı. Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında, 5 hedef il olan Gaziantep, Çorum, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon'da kümelenme bilgi ofislerimiz kuruldu" diye konuştu.

"Her ilimizde Kümelenme Bilgi Koordinatörü istihdam edildi. Yerel paydaşlarımızla dirsek teması halinde ekonomik analiz çalışmaları yapıldı, belirtilen illerde öncelikli olarak ele alınacak kümeler ve sektörler belirlendi" diyen Sönmez, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Gaziantep ilimizde çok sayıda paydaş ve şirketler ile yapılan çalışmalar neticesinde, öncelikli olarak odaklanacağımız küme 'ayakkabı imalatı kümesi' olarak belirlenmiştir. İşbirliğine olan yakınlık ve isteklilik, ortak çalışma kültürü, uzmanlaşma, bilgi ve tecrübenin varlığı, sektörün gelişime açık olması, değer zincirinin tamamlanmış olması ve yerel aktörlerin etkinliği, uluslararası yatırımcılar tarafından yerel bazda yatırımların planlanması ayakkabı imalatı kümesinde proje çalışmalarına başlanması sonucuna varılmasında etkili olmuştur."

Konuşmaların ardından katılımcılar, proje kapsamındaki konuları ele almak üzere istişare toplantısı yaptılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz