Gaziantep’te Markalaşma Süreci Hız Kazandı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), sanayicinin daha çok katma değer yaratarak uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), sanayicinin daha çok katma değer yaratarak uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak amacıyla başlattığı ‘Marka Şehir Gaziantep’ projesinin meyvelerini topluyor.

Sanayicinin ufkunu açmak için önemli projelere imza atan GSO, 2003 yılında hayata geçirdiği ‘Marka Şehir Gaziantep’ projesi sayesinde kentte hem markalaşma bilincini yaygınlaştırdı hem de çalışmaları destekleyerek yeni markalar ortaya çıkardı. Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre, Gaziantep’ten 2003 yılında toplam 774 olan marka ve patent başvurusu yaklaşık 4 kat artarak 2012 yılı sonunda 2 bin 949’a ulaştı. Gaziantep, 2012 yılında marka başvurusunda bir önceki yıla göre iki basamak birden atladı ve Türkiye genelinde 5. sıraya yükseldi. Patent başvurusunda da bir sıra öne geçerek, 13. sırada yer aldı.

Reklam
Reklam

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı değerlendirmede, proje ile kentte ‘entegre bir markalaşma sürecini’ başlatmayı ve ‘markalaşma bilincini yerleştirmeyi’ amaçladıklarını, bu yönde planlı bir gelişim sürecini hayata geçirdiklerini söyledi.

Eşzamanlı olarak eğitim, bilgilendirme, bilinçlendirme, danışmanlık faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Konukoğlu, projede gelinen başarılı noktayı ‘Gaziantep, sanayileşmede Türkiye’de bir marka haline geldi’ sözleriyle tanımladı. Gaziantep’ten marka ve patent başvurusu toplamının projeyi başlattıkları 2003 yılında 774 olduğunu hatırlatan Konukoğlu, bunun 2012 yılında 2 bin 949’a yükseldiğine dikkati çekti. Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Gaziantep’i Türkiye’nin marka şehri yapan özellikler, markalaşma faaliyetlerinin de en önemli itici gücü haline geldi. Değişime açık girişimci ruhu, sürekli gelişme gösteren sanayi potansiyeli, sektörel zenginliği ve şehirde markalaşma yönünde oluşan ortak irade, kentin markalaşma sürecinin en büyük avantajı oldu. Bugünü değil yarını düşünen bir anlayışın ürünü olan Marka Şehir Projesi, ‘şehir pazarlaması’ anlamında da Türkiye’de ilk ve tek örnektir. Türkiye’de ilk defa bir şehir logosu olan Gaziantep il logosu oluşturularak, proje kapsamındaki firmaların kullanımına sunuldu. Markalaşma çalışmalarıyla nihai hedefimiz, marka şehir Gaziantep’i ‘marka zengini bir kent’ haline getirmektir.” Konukoğlu, ‘Marka Şehir Gaziantep’ projesinin dünya çapında ses getirdiğine, Dünya Odalar Birliği’nin Güney Afrika’da yapılan toplantısında birincilik ödülünü kazandıklarına vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

REKABETİN YOLU GÜÇLÜ MARKALARDAN GEÇİYOR

Dünya ile rekabet etmenin yolunun fark oluşturmak ve katma değer üretmekten geçtiğinin, bunun için güçlü markalar oluşturmak gerektiğinin altını çizen GSO Başkanı Konukoğlu, “Firmalarımız, giderek zorlaşan küresel rekabet ortamında güçlü markalarla bir adım öne çıkabilir, karlılıklarını artırabilir” diye konuştu.

Markalaşmaya verdikleri önem sonucunda kentin büyümesi, ihracat ve istihdam artışının hızlı bir ivmeyle sürdüğünü belirten Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı, “Geçen yıl yüzde 19,3 oranında artışla 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik, rekor kırdık. Bu yıl Ocak-Mart döneminde de ihracatımız yüzde 10,5 artışla 1 milyar 507 milyon 373 bin dolara yükseldi. Türkiye’de en fazla ihracat yapan altıncı il konumundayız. Gaziantep’te istihdam edilen sigortalı sayısı ortalaması Ocak-Aralık 2012 döneminde bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla, 216 bin 911 kişiye ulaştı. 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Hedeflerimize ulaşmada en büyük avantajlarımızdan birisi güçlü ulusal ve uluslararası markalar yaratmak olacaktır. Bu nedenle 2023 yılında en az 20 ulusal ve uluslararası marka oluşturmayı da hedefliyoruz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: