Gaziantep’te Su Baskınlarını Önleme Çalışmaları

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, kısa sürede olağanüstü ve hızlı...

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, kısa sürede olağanüstü ve hızlı yağmur yağışlarında Gaziantep’te bazen istenmeyen durumların meydana gelebildiğini ifade ederek, “Maalesef Türkiye’de olduğu gibi dünyanın gelişmiş ülkelerinde ve şehirlerinde de aşırı, olağanüstü yağışlarda istenmeyen durumlar oluyor” dedi.

GASKİ olarak hedeflerinin standardın dışına çıkmadan alt yapı ölçülerinde yağmur suyu şebekesini tamamlamak olduğunu ifade eden Uslusoy, “Ancak olağanüstü bir hadise meydana geldiği zaman buna en gelişmiş kentler bile bir şey yapamıyor. Bizim meteorolojiden aldığımız tahmin şartlarına göre ekiplerimiz o gün kentin içinde sürekli nöbet halinde oluyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

SCADA çalışmalarında bugüne kadar yüzde 6 oranında bir kâr elde ettiklerini aktaran Uslusoy, SCADA çalışmalarının kendilerine büyük bir katkısının olduğunu ifade etti. Kent içinde ve kavşaklarda vatandaşları rahatsız etmeden sistemi yavaş yavaş yaygınlaştırmaya devam ettiklerini bildiren Uslusoy, “Bizim her çalışmamız toprağın altında yapılıyor. Yol ve kavşakları bozmadan çalışma yapmamız imkansız gibi, zaten böyle bir teknoloji de yoktur. Ancak, vatandaşlarımızı rahatsız etmeden çalışmaya gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Kentin ana arterlerinde yağmur suyu ve içme suyu yaptıklarını aktaran Uslusoy, 200 kilo metre kadar yağmur suyu şebekesi yaptıklarını ve bu sistem için 60 milyon TL bütçe harcadıklarını belirtti. Ara sokak ve kenar semtlerde, nüfusun yoğunluğu ile trafik yoğunluğunun birleşmesi ile birlikte çalışmaların sekteye uğradığını belirten Uslusoy, ancak kentin ana caddelerinde yağmur ve içme suyu şebekelerini büyük oranla tamamladıklarını vurguladı.

Gaziantep’in büyüyen ve gelişen bir kent olduğunu, bunun yanında cazibe merkezi ile birlikte nüfus yoğunluğunun arttığına dikkat çeken Uslusoy, bu yapılaşmanın işlerini zorlaştırdığını belirtti. Kent merkezindeki bu çalışmayı yavaş yavaş kenar semtlere taşıdıklarını açıklayan Uslusoy, 2013 yılında yapmayı planladıkları en büyük yatırımın ise kenar mahallerdeki yağmur suyunun alt yapısını yapıp merkeze bağlamak olduğunu dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Ulusoy, şiddetli yağışlardan meydana gelen su taşkınlıklarının en önemli nedenlerinden birisinin logar tıkanmaları ve kent içinde temizliğe dikkat edilmemesi olarak yorumladı. İnşaatlar yapılırken önlerine yığılan kumların akması ve mazgalları tıkamasının en büyük sıkıntılarından birisi olduğunu dile getiren Uslusoy, bu konuların önemli olduğunu aktardı. 2013 yılında ilçe ve büyükşehir belediyesinin cadde ve yollarda asfaltlama yapacağından 2012 yılında GASKİ olarak alt yapı çalışmalarını bitirmek istediklerini açıklayan Uslusoy, 2013 yılında sadece yağmur suyu şebekesi çalışması yapacaklarını kaydetti. Geçen seneye Karataş bölgesinde sadece yağmur suyu şebekesi için 15 bin TL’lik bir yatırım yaptıklarını ifade eden Fahreddin Uslusoy, 2013 yılında da yağmur suyu şebekesi için 15 bin TL’lik bir yatırım yapacaklarını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: